0,93 százalékban merítettük ki az EU-s forrásokat

2009. augusztus 6. - 16:57 | Belföld
Mikuláš Dzurinda, az SDKÚ elnöke sajtótájékoztatóján az európai pénzalapokról szólva elmondta, hogy azokat Szlovákia csupán nem egész egy százalékban merítette, holott a programidőszak harmada már eltelt.

„A válság meghúzta a nadrágszíjakat, de Robert Fico tétlensége az eu alapjai kapcsán még jobban meghúzza ezeket a szíjakat. Legalább két lyukkal“ – állítja az SDKÚ elnöke.

„Ez egy valódi, sürgető probléma, ahol a kormányfő közbelépése alapvető fordulatot eredményezne. Ha határozottabban merítenénk az uniós pénzalapokat, jó hatással lenne minden állandósult problémára“ – jelentette ki Dzurinda. Ez a lépés segítene a munkahelyteremtésben, csökkenthetné a régiók közti különbséget, az ország pedig eközben nem verné magát adósságokba, maradna pénz a befektetésekre. A kormány így csökkenthetné a járulékterheket, ezáltal a munkáltatók terheit, ami pedig segítené a munkahelyek megtartását, valamint új munkahelyek kialakítását.

Dzurinda bírálta a kormányfőt, mert az közpénzekből finanszírozott nagy építkezésekre látogat ahelyett, hogy a gazdaság komolyabb problémáival foglalkozna. Az SDKÚ-DS-t az szerint téves, hogy a kormány főleg a fejlettebb régiók és Pozsonyba fejlődését támogatja, de elhanyagolja az elmaradottabb régiókat, Szlovákia keleti részét.

„A miniszterelnök egyik építkezésen sem old meg problémákat. Akkor mi a célja a látogatásának? Meg vagyok róla győződve, hogy csak marketingcélból csinálja. Úgy tesz, mint aki dolgozik - problémákat old meg“ – állítja Mikuláš Dzurinda.

Ivan Mikloš, az SDKÚ-DS alelnöke hozzátette, hogy a kormányfőnek ahelyett, hogy túldrágított állami építkezésekre jár, melyeken a Smer mecénásai szedik meg magukat, inkább valódi problémákkal kellene foglalkoznia.

Az SDKÚ alelnöke emlékeztetett, ők már korábban felszólították a kormányfőt, hogy az európai pénzalapok merítését nyilvánítsa kormányprioritásnak. A pénzalapok merítése azonban elmondása szerint csupán a technikai támogatás terén átlagon felüli: a pénz azon hivatalnokok bérére megy el, akik az európai pénzalapok merítésének előkészítésével foglalkoznak.

SITA/PARA