Második kategóriájú főiskola lesz a Selye János Egyetem

2009. augusztus 10. - 18:37 | Belföld
KOMÁROM – Főiskolaként fog működni az új tanévtől kezdve a komáromi Selye János Egyetem - közölte a TASR szlovák hírügynökség hétfőn az akkreditációs folyamat eredményére hivatkozva.

Az egyetlen önálló szlovákiai magyar felsőoktatási intézmény ezentúl a főiskolák második kategóriájába kap besorolást. Bár az intézmény megtartja eddigi nevét, a jövőben kevesebb állami támogatással kell számolnia. Az akkreditációs eljárás eredményeit hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra.

"Úgy vélem, a komplex akkreditáció során nem arról van szó, hogy egyetemünk egyetem lesz-e. Iskolánkat továbbra is Selye János Egyetemnek fogják nevezni" - mondta a hírügynökségnek Tóth János, a révkomáromi intézmény rektora. Elismerte, hogy főiskolaként más lesz az intézmény támogatása, mint egyetemként. Ami az intézmény nevét illeti, arról csak a parlament dönthet.

"Ha az iskola nevét meg akarjuk változtatni, akkor azt a parlamentben kell megtenni" - húzta alá a rektor.  

A pozsonyi Új Szó már júniusban azt írta, hogy a Selye János Egyetemet nem kísérte siker az akkreditációs folyamatban, ezért jövőre csupán főiskolaként működhet. Az egyetem rektora akkor tévesnek minősítette a lapértesülést.

Az újság rámutatott, hogy korántsem a Selye lesz az egyetlen "leminősített" egyetem, sokkal régebbi és nagyobb intézmények is hasonló sorsra jutnak.

Jelenleg összesen 32 felsőoktatási intézmény működik Szlovákiában, egyes szakértők szerint jövőre már csupán 5-8 lesz egyetem közülük.

A Selye János Egyetem létrehozásáról 2003-ban döntött a szlovák parlament a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kezdeményezésére.

mti/para