Újabb roncsprémium-hullám?

2009. augusztus 12. - 13:16 | Belföld
A kormány kész az újabb roncsprémium-program elindítására, ha erre szükség lesz. Ezt ma Robert Fico kormányfő jelentette be a PSA Peugeot Citroen Slovakia meglátogatása alkalmából.

Ha tovább mélyül a válság, további óvintézkedéseket kell foganatosítanunk, egyelőre azonban az egyes autógyárak számait látva, nem tartjuk szükségesnek, hogy lépjünk” – jelentette ki Fico nagyszombati sajtóértekezletén. Hansúlyozta azonban, az állami költésgvetésben elkülönítették a roncsprémium-akcióhoz szükséges pénzösszeget, vagyis a kormány kész a gépkocsivásárlást ösztönző intézkedés foganatosítására.

Fico megelégedéssel nyugtázta, hogy az autógyárak és autókereskedők a piaci viszonyokhoz alkalmazkodva olyan árakon értékesítik a gépkocsikat, mintha most is támagatná állam az értékesítést a roncsprémiummal.

A kormányfő bejelnetette azt is, hogy a kormány támogatná az új modellek gyártását és a gyártó kapacitás bővítését. "Az autógyártás sok embert foglalkoztat, jelentős mértékben hozzájárul a gadasági növekedéshez. Kötelességünk a Szlovákiában működő válalaltok támogatása."- mondta Robert Fico.

Az állam ez évben két hullámban támogatta az autóvásárlást azzal, hogy március 9-től 25-ig minden egyes forgalomból kiktatott használt gépkocsi után 1000 euróval támogatta az új autót vásárolni szándékozókat, ha az autókereskedők 500 euróval olcsóbban kínálták az általuk forgalmazott gépkocsikat. A második körben ugyancsak 1000 eurót tett ki a vonatkozó állami támogatást, ha az autókerskedők ugyancsak 1000 eurót engedtek az árból.

sita/para