Az igazságügyminiszter bocsánatot kért a Sme napilaptól

2009. augusztus 18. - 18:37 | Belföld
Viera Petríková igazságügyminiszter kedden bocsánatot kért a Sme napilaptól, amiért annak munkatársait nem engedték be egy bírósági tárgyalásra.

Július 9-én a Nagymihályi Járási Bíróság épületében tartották Ján P. Petit Press kiadó ellen beadott panaszának nyilvános tárgyalását. "Félreértés történt, amiért, mint az igazságszolgáltatás legfőbb vezetője, bocsánatot kérek. A bíróságok vezetőinek tanácsán intézkedéseket teszünk, hogy a jövőben ehhez hasonló eset ne ismétlődhessen meg" - szögezte le az igazságügyminiszter, aki személyesen is meglátogatta az érintett bíróságot.

Az igazságügy-minisztérium egyben le is zárta az ügyben folytatott vizsgálatot. "A vizsgálat nem bizonyította, hogy a járási bíróság elnöke adott volna ki szóvali, vagy írásbeli utasítást arra, hogy ne engedjék be az újságírókat az épületbe" - áll a tárca állásfoglalásában. Megemlítik ezenkívül, hogy az újságírókat semmilyen kár nem érte, hiszen a tárgyaláson a későbbiekben részt vehettek. Az Igazságszolgáltatási Biztonsági és Büntetés-végrehajtási Őrök Testülete tagjainak jogában áll ellenőrizni azokat a személyeket, akik az épületbe szeretnének bejutni.

A Sme napilap július 10-i számában közölte, hogy két munkatársuk milyen akadályokba ütközött a bíróság épületébe való bejutáskor. A Sme közlése szerint a bejutást akadályozó őrök Gabriel Štefanič bíró utasításának megfelelően cselekedtek. "A bíróság elnöke elrendelte, hogy semmilyen újságírót nem engedhetek az épületbe, ő dönti el, beengedjük-e őket, vagy sem" - idézte a napilap a 09280 szolgálati számmal rendelkező őrt. "Teljesítenem kell a bíróság elnökének utasítását. Azt hiszi, én nem engedném be önöket az épületbe. Nekem ez teljesen mindegy. Parancsot kaptam" - állt a lapban.

A nagymihályi bíróság vezetője Jozef Soročina, a bíróság egyik tagja az esetnél állítólag megpróbálta telefonon elérni. Arra a megjegyzésre, hogy törvényellenesen cselekszik, azt válaszolta, hogy Jozef Soročinától szóbeli utasítást kapott. A Sme egyik munkatársát azután engedte be, miután az elővett egy hivatalos idézést, ugyanis az ügyben tanúként szerepelt. Mikor Štefanič bíró tárgyalótermében rákérdezett, hogy a kollégája miért nem mehet be, a bíró azt mondta, hogy erről Soročina dönt, aki megtiltotta, hogy újságírókat engedjenek az épületbe. A másik újságírónőt azután engedték be, hogy elérték telefonon Soročinát és az jóváhagyta.

SITA/para