Simon Zsolt: Dunaszerdahely, Rimaszombat, de Poprád és Eperjes is szülőföld

2009. augusztus 18. - 13:10 | Belföld

A Híd párt programja szerint Szlovákia megőrzésének alapja a szülőföld védelme, jelentette ki keddi sajtóértekezletén Simon Zsolt a párt alelnöke. „Szülőföld van Dunaszerdahelyen, Rimaszombatban, de Poprádon és Eperjesen is” – húzta alá Simon a Híd párt regionális és vidékfejlesztésre összpontosító porgramfejezetének ismeretetése előtt.

A Híd párt a régió- és vidékfejlesztés alapfeltételének a tulajdonjogok hatékony érvényesítését tarja. Amint azt a „Fejlődő vidék és régiók” című programfejezetben hangsúlyozzák, rendezetlen tulajdonjogi viszonyok közepette nem lehett hatékonyan dolgozni. Ezért a párt szakpolitikusai elsődlegesnek tartják a földrendezési folyamat meggyorsítását, a földterületek egyesítését és területi, valamint funkcionális elrendezését.

Simon szerint nem lehet csodálozni azon, hogy amíg Szlovákiában külföldi tulajdonosok birtokolják a földterületeket, addig nem járhatóak végig akadálytalanul azok. „Azon leszünk, hogy a földterületeket a hazai tulajdonosok vagy olyanok birtokolják, akiknek ebben az országban vannak a gyökereik” – így Simon, aki hangsúlyozta, a földtulajdonlás lehetőségét az állandó lakhelyhez kell kötni. „Semmi mást nem akarunk, csak azt, amit egyéb európai országokban csinálnak- közölte a Híd alelnöke.

A párt mindenképpen szeretné hatékonyabbá tenni a földtulajdon nyilvántartását. „Érthetetlen számunkra, hogy miért van egy-egy tulajdonosnak egy kataszterben tucatnyi , sőt ennél is több tulajdonlapja. Már Mária Terézia is szorgalmazta, hogy egy kataszterben egy tulajdonosnak egy tulajdonlapja legyen” – húzta alá Simon, deklarálva, hogy a Híd ezt az alapelvet kívánja érvényesíteni.

A kormány arra kényszeríti a szlovákokat, hogy magyarul tanuljanak

A szlovák kormány, amely az általa elfogadott államnyelvtörvényt védi, arra kényszeríti állampolgárait, hogy magyarul tanuljanak – állította Simon Zsolt a programismertetést követően.

Kicsit nevetséges, hogy míg a kormány a szlovák nyelvet, mint államnyelvet kívánja védelmezni, a dél-szlovákiai szlovákokat arra kényszeríti, hogy magyarul tanuljanak” jelentette ki Simon, majd kifejtette, mivel Dél-Szlovákiában fejletlen az úthálózat, a pozsonyiak kénytelenek Magyarországon át Kassára utazni. „Bárkinek, aki Pozsonyból Kassára vagy Kassáról Pozsonyba autózik, akarva-akaratlanul meg kell állnia egy-egy benzinkútnál, és ha tetszik neki, ha nem, magyarul kell kommunikálnia és a magyarországi útjelzőtáblák szerint kell tájékozódnia. Hát nem farizeusi megoldás ez a szlovák kormány részéről” – viccelődött Simon, majd megjegyezte, a kormánynak az északi autópályával párhuzamosan a déli gyorsforgalmi út megépítését is támogatnia kell.

sita/para