Sólyom László nem szívesen látott személy

2009. augusztus 19. - 18:21 | Belföld
Az alábbiakban közöljük Ivan Gašparovič köztársasági elnök, Pavol Paška házelnök és Robert Fico a kormány elnökének közös nyilatkozatát, melyet fizetett hirdetésként jutattak el a SITA hírügynökségnek.

Szlovákia három közjogi méltósága a következőkre  figyelmeztet Sólyom Lászlónak, a Magyar Köztársaság államfőjének tervezett látogatásával kapcsolatban:

- A Szlovák Köztársaság néhány hete állandó durva és az eszközökben nem válogató támadásoknak van kitéve a Magyar Köztársaság hivatalos képviselői, köztük Sólyom László részéről

- Magyarország eddig precedens nélküli diszkreditációs kampányt indított Szlovákia ellen, melyet a szlovák államnyelvtörvény félremagyarázására alapoz

- Sólyom köztársasági elnök a nemzetközi diplomácia udvariassági szabályaival ellentétben nem tanusított érdeklődést az iránt, hogy látogatása során találkozzon a Szlovák Köztársaság némely hivatalos képviselőjével

- A látogatás idejének kiválasztását a Szlovák Köztársasággal szemben történeti szempontból érzéketlennek és "nem taktikusnak" értékeljük.

Az ilyen körülmények közt megszervezett látogatást tudatos provokációnak tartjuk. Nem vállaljuk annak következményeit sem, beleértve a szlovák-magyar kapcsolatok romlását.

A Szlovák Köztársaság három közjogi méltósága nyitott bármely a közös kapcsolatokat fejlesztő lépés irányában, beleértve a legfelsőbb szintű találkozókat - de csak a hagyományos módon szervezett formában, melyre ebben az esetben nem került sor.

A Szlovák Köztársaság három közjogi méltóság sajnálattal állapítja meg, hogy Sólyom László tervezett látogatása nem helyénvaló, és Sólyom László nem szívesen látott vendég ezen a napon.

Ivan Gašparovič köztársasági elnök s.k.

Pavol Paška házelnök s.k.

Robert Fico, a kormány elnöke s.k.

SITA/PARA