MKP: Tele van hibával a földrajzi megnevezések jegyzéke

2009. augusztus 24. - 18:00 | Belföld
Az MKP szerint tele van hibával az a minisztériumi jegyzék, amely a szlovákiai magyar tankönyvekbe szánt szlovák és magyar földrajzi megnevezéseket tartalmazza.

"Ez a jegyzék hiányos, hibás, és nem veszi figyelembe a magyar nyelv szabályait" - jelentette ki Szigeti László, az MKP oktatási alelnöke hétfői sajtóértekezletén Pozsonyban. A listát a szlovák oktatási tárca készítette.

"Sajnos számtalan olyan eset van, ahol nincs feltüntetve a földrajzi név magyar változata" - húzta alá a volt oktatási miniszter. Kifogásolta, hogy a jegyzékből több folyó, völgy vagy síkság megnevezése hiányzik. "A diákoknak joguk van arra, hogy teljes értékű tankönyveket kapjanak" - húzta alá Szigeti. Bírálóan szólt arról is, hogy a tankönyvek nem készülnek el időre, s a nemzetiségi iskolák diákjai csak több hónapos késéssel jutnak az új tankönyvekhez.

Az oktatási törvény módosítását, amely az államnyelv mellett engedélyezi a földrajzi megnevezések kisebbségi anyanyelvű használatát is, idén tavasszal fogadta el a szlovák törvényhozás.

Ján Mikolaj oktatási miniszter azonban nem ért egyet a törvénymódosítással, s kezdetektől fogva azt állítja, hogy az zavaros és megvalósíthatatlan. Különösen az nem tetszik neki, hogy a törvény szerint a tankönyvekben a megszokott és általánosan használt kisebbségi nyelvű megnevezéseket kell használni. Azt hangoztatja: nem lehet meghatározni, melyek az általánosan használt, megszokott kisebbségi nyelvű megnevezések.

A törvénymódosítást a kormánykoalíció két kisebbik pártja - az SNS és a HZDS is ellenzi. Mindkét párt bejelentette, hogy beadvánnyal fordul az alkotmánybírósághoz az ügyben, de erre eddig nem került sor, mert a pártok nem tudnak megegyezni. Szigeti szerint a két párt abban verseng, hogy ki a "nemzetibb".

(mt/para)