Lajčák szerint önámítás azt hinni, hogy Brüsszel majd igazságot tesz a szlovák-magyar vitában

2009. augusztus 26. - 07:52 | Belföld

Önmagunkat és a közvéleményt áltatjuk, ha azt hisszük vagy akár csak hangoztatjuk, hogy az Európai Unió megoldja helyettünk a szlovák-magyar ellentéteket - vélekedett a szerdai Népszabadságnak nyilatkozva a szlovák diplomácia vezetője. A magyar államfőt nemkívánatos személynek nyilvánító szlovák döntést magyarázva Miroslav Lajčák azt mondta: múlt pénteken "rossz napja volt" a szlovák-magyar kapcsolatoknak, de nekik nem volt más választásuk, mert más megoldások még kockázatosabbaknak tűntek.

"Nem engedhettük meg, hogy a szlovákiai és a magyarországi szélsőségesek összecsapjanak és súlyos incidensekre kerüljön sor komáromban" - mondta a szlovák politikus, aki a biztonsági kockázatok mellett azonban azt is felhozta: igaz ugyan, hogy Sólyom László június közepén közölte Szlovákia budapesti nagykövetével, hogy augusztusban Komáromba készül, de akkor még látogatásának időpontjaként augusztus 20-át említette.

"Utána hetekig semmi sem történt. Augusztus 13-án kaptunk egy rövid diplomáciai jegyzéket, amelynek a lényege az volt, hogy az elnök úr 21-én Komáromba látogat, szoboravató beszédet mond, a szlovák féltől csak a szükséges személyi védelmét kérik, mást nem. Mi tulajdonképpen csak három nappal a rendezvény előtt, Komáromban értesültünk a részletekről, ami a nemzetközi diplomáciában példátlan vagy legalábbis szokatlan" - fejtette ki Miroslav Lajčák, aki szerint tekintettel arra, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok "mindig érzékenyek", s az utóbbi időben, főleg a módosított államnyelvtörvény elfogadása óta "még neuralgikusabbak", a nagy diplomáciai tapasztalatokkal rendelkező magyar államfőtől is elvárható lett volna a megkülönböztetett érzékenység és empátia.

"Főleg azután, hogy hasonló okok miatt Romániában és Szerbiában is kétoldalú feszültségeket okozott" - tette hozzá a szlovák külügyi tárca vezetője, aki emlékeztetett arra, hogy múlt szerdán a három szlovák közjogi méltóság közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát a látogatás ténye és időpontja miatt.

"Ivan Gašparovič személyesen is kérte magyar partnerétől, hogy az adott napon tekintsen el komáromi látogatásától. Jómagam telefonon közöltem a szlovák álláspontot magyar kollégámmal. Minden kérésre budapesti hallgatás volt a válasz (...) arra sincs példa az unióban, hogy valamelyik tagország államfője ne szívlelné meg a szomszédos ország közjogi méltóságainak a kérését. A problémák tehát nem pénteken és nem is a két országot összekötő hídon törtek fel. Ott csupán kicsúcsosodott az elmúlt hetek sajnálatos folyamata. Ilyen előzmények után választottuk ama bizonyos legkisebb rosszat. Minden más feltételezés alaptalan" - mondta Miroslav Lajčák, aki  szerint csak önmagát és a közvéleményt ámítja az, aki úgy véli, és azt hangoztatja, hogy Brüszszel majd igazságot tesz.

"Nem lesz olyasmi, hogy idejönnek bölcs emberek és jól elfenekelik a viszálykodó feleket. Az sem helyénvaló, ha bárki úgy véli, hogy minél jobban befeketíti Szlovákiát, annál szebb lesz Magyarország. A valóságban mindkét ország ázsiója csökken, ha Brüsszelbe járunk panaszkodni" - mondta a szlovák politikus, aki a Népszabadságnak adott interjújában azt is hangoztatta: azért ebben a fagyos légkörben is lát még esélyt a magas szintű kétoldalú tárgyalások felújítására.

"Más esély nincs, mert a párbeszédnek nincs alternatívája. Rövidesen találkozom magyar partneremmel a szlovéniai Bledben, de belátható időn belül tárgyalóasztalhoz kellene ülnie a két ország miniszterelnökeinek és államfőinek is. Méghozzá előzetes feltételek és a médián keresztüli üzengetések nélkül" - jegyezte meg Miroslav Lajcák.

mti/para