Dunaszerdahelyi nagygyűlés: Híd párti szónok nem, szlovák szónok igen?

2009. augusztus 27. - 10:48 | Belföld

Nemkívánatos vendégnek tartja az Magyar Koalíció Pártja (MKP) a közelmúltban alakult új szlovákiai magyar párt, a Híd képviselőit az államnyelvtörvény elleni szeptember elsejei dunaszerdahelyi nagygyűlésen - írja az Új Szó.

Az újság szerint a Híd levélben fordult az MKP vezetéséhez, kérve, hogy az ő képviselőjüknek is tegyék lehetővé, hogy elmondhassa véleményét.

"Természetesen felkínáltuk azt is, hogy mozgósítani fogjuk tagjainkat és szimpatizánsainkat" - mondta a lapnak Simon Zsolt, a Híd alelnöke. A párt még nem kapott választ az MKP-tól. "Nagyon sajnálnám, ha elutasítanák ajánlatunkat, mivel úgy gondolom, hogy ez nem lehet egy párt témája, ez egy egész közösséget érint" – fejtette ki Simon.

A Híd tagjai és szimpatizánsai a nagygyűlésen akkor is részt vesznek, ha nem kapnak lehetőséget a felszólalásra. "Én biztosan ott leszek, és tudom, hogy a pártból több kollégám is" – nyilatkozta Simon.

Az MKP kifogásolja, hogy a Híd nem tájékoztatta a pártot a nyelvtörvény ügyében tett lépéseiről. "Nem láttam még a levelet, de szívesen vettük volna, ha a Híd megszólít bennünket a nyelvtörvény módosítása kapcsán, de beadtak egy törvénymódosító javaslatot egyedül" – jelentette ki Berényi József, az MKP elnökhelyettese. Egyenesen nem akarta visszautasítani a Híd részvételét a nagygyűlésen.

Simon szerint azonban hivatalosan értesítették a pártot a javaslatról. Állítása szerint a módosítást megkapta Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője. Felajánlották azt is, hogy közösen nyújtsák be a tervezetet, az MKP azonban a leadás határidejéig nem reagált. A Híd a napokban tájékoztat a javaslatról.

Szeptember 1-jén, a jogszabály életbe lépésének napján tiltakozik a nyelvtörvény ellen a dunaszerdahelyi DAC-stadionban az MKP és több magyar civil szervezet nagygyűlésen de Ondrej Dostál, a Konzervatív Intézet munkatársa személyében szlovák felszólaló is lesz. Dostál korábban aláírásgyűjtést kezdeményezett a jogszabály ellen.

Az MKP csütörtökön közleményben jelentette be: nem tartja szerencsésnek, hogy a parlamentben megfelelő szakmai előkészítés és politikai egyeztetés nélkül nyújtsanak be módosító javaslatokat a nyelvtörvénnyel kapcsolatban. Az MKP ugyanakkor azt tervezi, hogy megfigyelőrendszert épít ki, amelyen keresztül figyelemmel fogja kísérni az államnyelvtörvény gyakorlati alkalmazását Dél-Szlovákiában. A felmerülő konfliktusokról kész tájékoztatni a szlovákiai és a külföldi sajtót.

mt//para