Mikolaj nem képes különbséget tenni a "Tóth" és a "tót" kifejezések között...?

2009. augusztus 27. - 12:57 | Belföld

A szlovák oktatási minisztérium tankönykiadók számára kiadott módszertani irányelvei szerint ki kell hagyni azokat a sértő kifejezéseket a szlovákiai magyrok számára készülő tankönyvekből, amelyek az ún. „magyarizáció” időszakából származnak. Az eredeti földrajzi neveket pedig a második világáború után kreáltakkal rendelték el feltüntetni.

A szlovákiai magyar oktatási intézmények számára készülő könyvekben például nem lesznek majd benne a „Tóth” és a Felvidék kifejezések, mivel a minisztériumi illetékesek szerint sértőek, ezért azt ajánláják, helyettesítsék őket szlovák megfelelőikkel, amelyek a „Szlovák” és a „Horná zem”.

"Nem tartalmaznak a tankönyvek olyan kifejezéseket, amelyek természetellenesek, gúnyosak vagy sértőek. Olyan kifejezésekről van szó, mint például a Tóth” - hangsúlyozta csütörtöki sajtótájékoztatóján Ján Mikolaj (SNS) oktatási miniszter.

A földrajzi nevek ajánlott jegyzékéből kimaradtak azok, amelyek a magyarizáció időszakában keletkeztek. „Konkrétan az 1867 és 1918 között kreált földrajzi nevekről van szó, amelyek a tankönyvekben nem szerepelnek. Helyettük az eredeti megnevezések vannak feltüntetve, amelyek a szóban forgó időszakig voltak használatban vagy amelyek később keletkeztek” – magyarázta Mikolaj.

A tankönykiadók számára eljuttatott földrajzi névjegyzék 3319 ajánlott megnevezést tartalmaz. Mikolaj közölte, a jegyzék összeállításánál a Szlovák Tudományos Akadémia forrásaira támaszkodtak a minisztérium illetékesei.

sita/para