Bajnai és Fico találka két héten belül

2009. szeptember 1. - 12:00 | Belföld
Két héten belül megtartják a magyar-szlovák miniszterelnöki találkozót - közölte Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter. Közben Fico a magyarországi médiát vádolja a szlovák-magyar viszony elhidegüléséért.

A tárcavezető az osztrák hírügynökségnek adott interjút hétfőn azután, hogy tárgyalt magyar partnerével, Balázs Péterrel. "Egy sor konkrét lépésről megállapodtunk, ezek közül az egyik, amely igen látványos, egy találkozó a két miniszterelnök (Bajnai Gordon és Robert Fico) között, amelyre két héten belül sor kerül" - mondta.

A szlovák külügyminiszter elismerte, hogy az elmúlt hét "nem volt jó hét a szlovák-magyar viszony szempontjából". Szlovákia és Magyarország egyaránt megsínylette ezt, romlott a róluk alkotott kedvező kép az Európai Unióban. "Mindkét országot bajkeverőnek állították be" - fogalmazott. Miroslav Lajcák hozzátette, tájékoztatta a magyar külügyminisztert a szlovák "nyelvtörvény gyakorlatba való átültetésével kapcsolatos lépésekről, amelyek azt bizonyítják és azt biztosítják, hogy ez egy olyan törvény, amely semmiképpen nem csorbítja a nemzeti kisebbségek jogait". Lajcák védelmébe vette a vitatott jogszabályt, amelyet szavai szerint a 14 hivatalosan elismert szlovákiai kisebbségből 13 támogat.

Azt mondta, sokan úgy bírálták a törvényt, hogy nem voltak teljesen tisztában a tartalmával. A jogszabály fő célja, hogy megakadályozza, hogy a szlovák nyelvet hátrányosan megkülönböztessék szlovák területen - jelentette ki. Semmilyen módon nem szűkíti a kisebbségi nyelvhasználatot, kizárólag a hivatalos közlésekre, kommunikációra vonatkozik - magyarázta.

Fico: a szlovák-magyar viszony mai helyzetéért nagymértékben a sajtó is felelős

Robert Fico szerint a sajtó nagymértékben felelős azért, milyen állapotban van ma a szlovák-magyar viszony. Ugyanakkor ismételten Budapestet tette felelőssé a révkomáromi szoboravatás következtében kialakult szlovák-magyar diplomáciai incidensért.

"Kapcsolják be Magyarországon a televíziót, a rádiót, vagy nyissák ki az újságokat. Függetlenül attól, hogy liberális, konzervatív, baloldali lapot vagy bulvárt olvasnak, mindegyik ugyanazt mondja: Szlovákia ellen, Szlovákia ellen, Szlovákia ellen, még ha az elnöküket nem is nagyon kedvelik. Nyissák ki a szlovák lapokat. Az sírni való. Én sehol sem láttam annyi újságírót, akik saját országukat piszkítják, mint Szlovákiában. Ez egyszerűen nem normális" - jelentette ki a szlovák kormányfő abban az interjúban, amelyet a SITA hírügynökség közölt kedden.

MTI