Rövidített eljárásban döntenek a fegyveramnesztiáról

2009. szeptember 8. - 18:30 | Belföld
Rövidített eljárásban foglalkoznak a képviselők a fegyverekről és lőszerekről szóló törvényjavaslattal.

A belügyminisztériumi javaslat szerint eltörlik a feddhetetlenséget és megbízhatóságot elbíráló személyi bizottságot, és konkrét bűncselekményeket definiál, amelyek következményeként az adott személy elveszti feddhetetlenségét egy fegyvertartási engedély kiadása esetén. A javaslat egy alkotmánybírósági megjegyzésre reagál, amely alkotmányellenesnek titulálta a törvény néhány megállapítását.

Martin Pado (SDKÚ-DS) kritizálta, hogy rövidített eljárásban foglalkoznak a javaslattal, ugyanis szerinte ezt semmi nem indokolja. 

A törvény meghatározza a fegyveramnesztia második fordulóját. Aki 2009. október 1-je és 2010 április 30. között leadja illegálisan tartott lőfegyverét vagy lőszerét, nem vádolható engedély nélküli fegyvertartással. A leadott fegyvert megvizsgálják, nem követtek-e el vele valamilyen bűncselekményt, ha ez beigazolódik, akkor a fegyver tartója kérheti annak nyilvántartásba helyezését. 

A belügyminisztérium ettől azt várja, hogy csökken az illegálisan tartott fegyverek száma, és kideríthető, hogy némely fegyvereket használtak-e bűntettek elkövetésénél. A fegyveramnesztia első kihirdetésekor (2005-06) 3490 fegyvert adtak le. A jelenlegi törvénykezés szerint engedély nélküli fegyvertartásért háromtól nyolc évig terjedő büntetést kaphat az illető.

SITA/para