Gašparovič, Fico és Bugár a szlovák-magyar kapcsolatokról

2009. szeptember 13. - 14:07 | Belföld
Az STV Öt perc múlva tizenkettő című vitaműsorában a szlovák -magyar kapcsolatokat értékelte Ivan Gašparovič köztársasági elnök, Robert Fico kormányfő és Bugár Béla, a Híd elnöke.

Robert Fico fokozottan érdekelt a Szlovákia é s Magyarország közti jó kapcsolatokban, ám ez nem jelentheti az egyik fél követeléseinek egyoldalú megvalósulását. A kormányfő szerint a csütörtöki szécsényi találkozó nem a győzelemről szólt. A párbeszéden volt a hangsúly, a nyelvtörvény magyarázatán, melyet a magyar fél a kapcsolatok romlásának okaként fog fel.

„Az érveink erősebbek, mint a magyar félé. Megszületett valami, amit az Európai Unió képes megérteni.”-mondta a kormányfői találkozóval kapcsolatban Ivan Gašparovič. A köztársasági elnök szerint a V4-ek sopoti találkozóján is érezte, hogy „megértették Szlovákia és a magyar fél álláspontját”. Szerinte a magyar hivatalos köröknek meg kell érteniük, hogy az ő hivatalos partnereik a szlovák állam képviselői – nem pedig az „MKP kemény magja”.

Bugár Béla szerint most az a fontos, hogy tartalommal töltsék meg a szécsényi találkozó zárónyilatkozatát. „Mérsékelten derűlátó vagyok. Látom a továbblépés lehetőségét, de eltérő interpretációkat is hallok”- mondta a Híd elnöke.

A vitapartnerek nem értettek egyet a nyelvtörvény kérdésében. Fico szerint Knut Vollebaek szerint egyetlen paragrafust sem kell megváltoztatni. Bugár Béla szerint az EBESZ főbiztosa figyelmeztetett a törvény eltérő interpretációjában rejlő veszélyre.

A kormányfő a dunaszerdahelyi eseményekkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy több tízezer embert csaptak be.

Bugár válaszul elmondta, hogy nem került volna sor a dunaszerdahelyi megmozdulásra, ha a nyelvtörvény előkészítése folyamán meghallgatják és figyelembe veszik a kisebbségek képviselőinek véleményét is. „Ne csodálkozzanak, ha tiltakozásokra került sor, mivel a törvény nem egyértelmű.”

Robert Fico válaszában elmondta, hogy magyaron kívül semelyik másik szlovákiai kisebbségnek sincsenek kifogásai a törvénnyel szemben.

Bugár ellenzi a törvény szankcióit, Gašparovič nem lát benne kivetnivalót. A köztársasági elnök többször érvelt Franciaország példájával, ahol szerinte az alkotmány meg sem említi a kisebbségeket – csak az állampolgárról szól.

Robert Fico felvetette Sólyom László komáromi látogatását is. „Ha valaki azt mondja, hogy magánlátogatásra megy, úgy menjen fürdőbe vagy vadászni.”- mondta Fico, aki szerint egy másik állam képviselőjének ilyen esetekben nem lehet politikai aktivitása. A kormány elnöke szerint magyar partnerével Szécsényben megállapodtak arról, hogy miként fognak kinézni a politikusok nem hivatalos látogatásai.

Bugár emlékeztette Ficót Jiří Paroubek, a ČSSD elnökének szlovákiai látogatására, aki szintén nem akart találkozni az akkori kormányfővel.

Bugár Béla szerint szükség lenne egy szlovák-magyar rendőrségi szakértőcsoportra, mely a szélsőségesekkel foglalkozna.

Fico szerint nem lehet egyenlőségjelet tenni a szélsőségesek helyzete közé a két országban, mivel a magyar gazdaság állapota miatt ott jóval kiélezettebb a helyezet.

Bugár riposztjában figyelmeztetett, hogy a kormányfői találkozó napján indította el a Szlovák Nemzeti Párt a „Szlovákiában szlovákul” kirekesztő kampányát.

sita/para