Bugár: Ne a Fico-kormány dolgozza ki a kisebbségi törvényt!

2009. szeptember 16. - 11:07 | Belföld
Bugár Béla szerint Szlovákiában szükség van egy átfogó kisebbségi törvényre, de azt nem tartaná jónak, ha ennek kidolgozásához a Robert Fico vezette jelenlegi kormánykoalíció fogna hozzá.

"Én azonban nem örülnék, ha a jelenlegi kormány fogna ehhez hozzá, mert az eredmény rosszabb lenne, mint  a jelenlegi állapot" - jelentette ki a Híd párt elnöke abban az interjúban, amelyet az Új Szó közölt szerdán. A politikus úgy vélte: a jelenlegi kormánynak azt kellene rendbe hoznia, amit kisebbségi ügyekben elrontott, például a földrajzi nevek írását vagy a nyelvtörvényt. "Attól azonban tartanék, ha az Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) a háttérben, a parlamenti választások előtt egy komoly kisebbségi törvény elfogadását kezdeményeznék, mert ezt ellenünk használhatnák fel" - húzta alá Bugár.



Megerősítette, hogy a Híd a többségi elv elvetését szorgalmazza a kisebbségeket érintő kérdésekben. "A jelenlegi helyzetből kiindulva, amikor a kormány elveszi a már meglévő jogainkat, vagy azokat módosítja, úgy látjuk, el kellene fogadni egy olyan törvényt, olyan alapelvet, mely kimondja, hogy kisebbségi kérdésekben, elsősorban a nyelvhasználat, a kultúra és az oktatásügy területén nem lehet úgy törvényt módosítani vagy új törvényt hozni, hogy előtte a többség ne egyezzen meg a kisebbséggel a parlamentben" - magyarázta Bugár. Hangsúlyozta: ennek alkotmányos törvénynek kellene lennie, hogy ne módosíthassa minden új kormány. Ezt jelenti a majorizáció, vagyis a többségi elv elvetése Bugár szerint.

Egy átfogó kisebbségi jogszabály elfogadását Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségi főbiztosa javasolta Pozsonynak abban az állásfoglalásában, amelyben a szlovákiai államnyelvtörvény-módosítás kapcsán fogalmazott meg.

MTI/para