Eltérő vélemények a lapokban Vollebaek látogatása kapcsán

2009. szeptember 17. - 10:23 | Belföld
Eltérő véleményeket fogalmaztak meg a vezető szlovákiai lapok Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa budapesti és pozsonyi tárgyalásai kapcsán csütörtökön.

Az Új Szó Diplomatikus volt a diplomata cím alatt megjelent összefoglalójában azt állítja, hogy Vollebaek Pozsonyban nem mondott olyat, ami miatt vendéglátói megharagudhattak volna rá. Öllös László, politológus a lapnak nyilatkozva úgy vélte: annak ellenére, hogy a főbiztos túlontúl óvatosnak
és „sótlannak“ tűnik, eredményes volt a nyelvtörvény elleni magyar tiltakozás, ugyanis e nélkül nem figyelt volna fel a nemzetközi közvélemény, és ennek a tiltakozásnak köszönhető az is, hogy felfüggesztették a szankciók alkalmazását. A politológus szerint a további előrelépéshez is szükséges lesz a nyomás fenntartása, de kell az is, hogy a most létrejövő bizottságokban a magyar résztvevők nagyon aktívan és kezdeményezően lépjenek fel. „Ha továbbra
is a figyelem középpontjában marad a kérdés, akkor nagyon nehéz lesz olyan szabályokat elfogadni, melyek érdemben árthatnak a szlovákiai magyaroknak“ - vélte Öllös az Új Szóban.

A Pravda kommentárjában azt állítja, hogy a nyelvtörvény ügyében a magyarok vesztésre állnak, mert három dolgot alábecsültek. Az első: nem vették figyelembe azt a tényt, hogy a jog a szlovák oldalon van. A törvény szinte minden vitatott pontjáról kiderült, hogy az csak a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) hazugsága és légből kapott álíltása. A szlovák kormány ennek ellenére elébe ment a magyaroknak - bár ezt nem ismeri el - és a törvényt az év végéig nem fogják alkalmazni. A második és a harmadik dolog: a magyarok alábecsülték a szlovák diplomácia erejét, s túlbecsülték saját diplomáciájukat. Már régen nem érvényes, hogy a magyar lobbinak hatalmas befolyása van. A kulcsfontosságú nyugati államok számára ma az erősödő magyar nacionalizmus elfogadhatatlan, a magyar lobbit nem sikeresnek, hanem kellemetlennek tarják.

A lap szerint Vollebaek Budapesten elítélte a határok feletti nemzetegyesítési igyekezetet, amelynek irredentista íze lehet. "Ezek a norvég diplomata szájából rendkívül kemény és kritikus szavak voltak" - véli Dag Daniš, a szerző.  "Kemény, de hasznos szavak, amelyek azt bizonyítják, hogy nem a szlovák nyelvtörvény mutatkozik a legnagyobb problémának, hanem inkább a másik fél (magyarok) örökös elégedetlensége és arroganciája" - záródik a kommentár.

A Sme úgy látja: Robert Fico azzal, hogy beleegyezett Vollebaek döntőbírói szerepébe, a magyar-szlovák kérdést "nemzetek feletti szintre emelte, oda, ahol Budapest szerette volna látni". A nyelvtörvénnyel együtt így nemzetközi szintre kerül Sólyom László, magyar államfő szlovákiai kitiltásának az ügy is - mutat rá az újság.

MTI/para