Maďarič szerint a magyar fél hazugnak bizonyult a nyelvtörvény-vitában

2009. szeptember 27. - 14:55 | Belföld
Marek Maďarič szerint Szlovákia sikeresen megvédte érdekeit a nyelvtörvény kapcsán kialakult vitában. A miniszter szerint a magyar fél hazugnak bizonyult.

A kulturális miniszter ezt a Markíza kereskedelmi televíziós-csatorna „Testre szabva” vitaműsorában mondta. A szlovák-magyar konfliktus ebben a vonatkozásban „történelem Szlovákia számára”. Diplomáciai siker, siker a nemzetiségi jogok oldaláról és jelentős belpolitikai siker.

Vitapartnere, Daniel Lipšic szerint nem a nyelvtörvény a kulcskérdés. „Vannak dolgok, amibe az államnak nem kellene beavatkoznia” - mondta Lipšic, aki példaként a magáncégek feliratait és a kötelező utólagos szlovák nyelvű hangfelvételt említette.

Szerinte a kulcskérdés a gazdasági válság, amelyre az egyszerű emberek fizetnek rá. Nézete szerint havonta tízezrek vesztik el állásukat.

Maďarič szerint a kormány 70 ezer munkahelyet mentett meg eddig.

A kulturális miniszter szerint az a tény, hogy a megyei választások előtt a megyék többségében a HZDS-szel alakítanak koalíciót, nem jelenti azt, hogy ne támogatnák partnerüket, az SNS-t.

Lipšic továbbra is fenntartással viseltetik a SMER-rel kialakított koalícióval szemben. Pozitívumként értékeli a Focus Ügynökség által nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás adatait, melyekben a SMER 35 százalékos támogatottságot kapott, az ellenzék pedig az MKP nélkül 34-t.

„Nem azt mondom, hogy megvan a választások befutója, de van remény.” - mondta a volt igazságügy-miniszter.

Marek Maďarič szerint ennek alternatívája egy szociálisan érzékeny, szovák-orientált és stabil kormány, melyre a SMER jelenti a garanciát.


sita/para