Hol vagytok magyarok? Ne féljetek, gyertek!

2009. szeptember 28. - 09:30 | Belföld
Hiányoznak a szlovák szállodákból a magyar turisták. A szlovák statisztikai hivatal adatai szerint a magyar turisták száma az első félévben közel 40 százalékkal csökkent, bő 52 ezerről 32 ezerre - írta az Új Szó hétfőn.

A jelek szerint télen is a megszokottnál jóval kevesebb magyar síelt Szlovákiában. A szállodások szó szerint tragédiáról beszélnek, hiszen nem egy tátrai hotelben a magyar vendégek foglalták le a szobák jelentős részét – voltak síközpontok, ahol a lengyel, a cseh és az orosz kliensek mellett a magyarok voltak többségben.

„A nyár siralmas volt. Azok közé a szállodák közé tartozunk, ahol a magyar turisták mindig túlnyomó többségben voltak. Júliusban és augusztusban fele annyi magyar foglalt nálunk szobát, mint egy évvel korábban” – mondta Adam Karlovic, egy alacsony-tátrai szálloda tulajdonosa. Év elején a gyenge forint és az erős euró, majd a gazdasági válság nyirbálta meg a Szlovákiába látogató magyarok számát, később pedig a pattanásig feszült szlovák–magyar viszony. „Mondjon bárki bármit, ez is hatással van a magyarokra. Ki menne olyan helyre nyaralni, ahol szüntelenül a magyarellenesség a fő téma? Mi a sok magyar vendég miatt magyarul tudó alkalmazottakat vettünk fel, és az évek során szlovák alkalmazottaink is megtanulták magyarul a fontosabb kifejezéseket. Azért járt ide sok magyar, mert jól érezték magukat. Most viszont nem jönnek” – nyilatkozta a szállodatulajdonos. Hozzátette: vendégeik 70 százaléka magyar volt, idén csak feleannyian jöttek, és a téli szobafoglalás is sokkal gyengébb.

A Szlovák Idegenforgalmi Ügynökség (SACR) a magyar turistakártyában bízik. Árengedményekkel próbálja elérni, hogy a magyar turisták itt töltsék téli szabadságukat. A SACR az akciót a Magyar Természetbarát Szövetséggel készítette elő, és már több tucatnyi üdülőközpont, szálloda és aquapark csatlakozott hozzá. „Ez is egy módja lehet a magyar turisták visszacsalogatásának. Emellett részt veszünk a budapesti Hó Show idegenforgalmi kiállításon, hogy Szlovákiát népszerűsítsük” – mondta a lapnak Zuzana Nemcová, a SACR kommunikációs osztályának vezetője.

MTI/para