Euromilliókat kell visszafizetni a Dzurinda-kormány kétes tenderei miatt?

2009. szeptember 29. - 17:08 | Belföld
Valószínűleg Szlovákiának vissza kell szolgáltatnia az euróalapokból merített összegek egy részét. És ezt még csak a 2004-2006-os időszak vizsgálati eredménye mutatja.

A hírt a TA3 hírtelevíziónak megerősítette a Közbeszerzési hivatal (KH) és a pénügyminisztérium is. Egyelőre azonban még nem tisztázott, hogy kinek is kell fizetni, és mennyit. Az Európai Unió ellenőrei által végzett vizsgálat a legnagyobb hiányosságokat a szerződések függelékeiben találta. Azokat Angyal Béla, a KH igazgatója szerint nem ismerték el. "Úgy tekintettek rá, mint egy eljárásra, amelyet nem hoztak nyilvánosságra, vagyis verseny nélkül folytattak le" - mondta Angyal, majd elárulta, hogy több százmillió korona értéket jelenthet ez.

Miroslav Šmál, a pénzügyminisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, az Európai Bizottsággal jelenleg tárgyalásokat folytatnak az összeg nagyságáról. "A jogtalan merítés bebizonyosodása esetén az érintett cégeknek vissza kell adniuk a támogatást, illetve az érintett költségvetési tételekből ki kell vonni" - tette hozzá. A pénzügyi korrekciók még a 2004-2006-os időszakot érintik a televízió szerint, tehát ez az előző kormány felelőssége, Angyal azonban aláhúzta, hogy a problémák mind a mai napig fennállnak, vagyis az EB a jövőben is kérhet korrekciót. 

SITA/para