Megérkeztek az első, nyelvtörvényre hivatkozó feljelentések

2009. október 1. - 19:16 | Belföld

Az államnyelv-törvény szigorító szankcióit egyelőre nem alkalmazza élesben a kulturális Minisztérium. A hatályba lépés első hónapjában csak figyelmeztetnek.


Erről Jozef Bednár, a minisztérium szóvivője nyilatkozott. Év végéig kidolgozza a végrehajtó rendelkezéseket, melyek egyértelmű útmutatást nyújtanak majd a jogi norma alkalmazásában. Amíg ez el nem készül, nem lesznek büntetések.

„A törvénymódosítás hatályba lépése óta három jogi személy fordult a minisztériumhoz értelmezésért.” Ezek egyike a Szlovák Posta volt.

Egy természetes személy azt akarta tudni, hogy használhatja fordítás nélkül a cseh nyelvet a iparcikkek használati utasításánál, egy reklámügynökség pedig a televíziós reklámok szlovák fordításáról érdeklődött.” - mondta a szóvivő.

Néhány személy információt kért a törvénnyel kapcsolatban, mely a települési hangosbemondó használatát, az emléktáblák feliratait, a hivatali nyelvhasználatot és az idegen szavak használatát érintette.

Megérkeztek az első javaslatok az esetleges törvénysértésekkel szembeni eljárásokra is. Általában a települési hangosbemondó használatára és magyar nyelvű óriás hirdetőtáblákra vonatkoztak.


- sita/para -