Fico: 100 millió eurót kell visszafizetni az EU-támogatásokból

2009. október 2. - 13:07 | Belföld
Szlovákiának mintegy 100 millió eurót kell majd visszafizetnie az EU-alapokból az előző kormány hibái miatt - jelentette ki Robert Fico pénteken Pozsonyban.

Robert Fico szerint az Európai Unió korábban - még 2005-ben - figyelmeztette a Mikuláš Dzurinda vezette kormányt a hiányosságokra, de az nem tett semmit azok felszámolására. Miután a támogatásokat már felhasználták, az összeget a jelenlegi kormánynak kell előteremtenie a költségvetés tartalékából.

"Ez egy olyan kiigazítás, amellyel meg kell birkóznunk" - mondta Fico sajtóértekezleten. Fico szerint az előző kormány nagyon alacsony szakmai szinten készítette elő az uniós projekteket, és nem voltak megfelelőek az ellenőrző mechanizmusok sem.

A TA3 hírtelevízió a hét elején azt jelentette, hogy a pénzt az áttekinthetetlen és megkérdőjelezhető pályázatok miatt kell Szlovákiának visszafizetnie. Az Európai Unió átvilágító bizottságának különösen a szerződésekhez csatolt különféle kiegészítésekkel szemben voltak kifogásai, s ezeket a kiegészítő megállapodásokat többnyire nem ismerték el.

Angyal Béla, a közbeszerzési hivatal főnöke azt mondta, hogy a problémák egy része a jelenlegi kormánynál is fennáll.

A hírtelevízió úgy tudja: a problémák a 2004-2006-os időszakok érintik, ami azt jelenti, hogy a politikai felelőséget értük még a korábbi, Mikuláš Dzurinda vezette kormánynak kell vállalnia. Ivan Mikloš, volt pénzügyminiszter a televíziónak nyilatkozva elismerte, hogy valós problémákról van szó.

Simon Zsolt, volt földművelésügyi miniszter véleménye:

A földművelésügyi tárcát 3 millió euro erejéig érinti az EU-szankció. Simon Zsolt viszont a Paraméter megkeresésére visszautasította Fico állítását, amely szerint az előző kormány minisztereit terheli a felelősség a bírságok miatt.

A magam részéről határozottan elutasítom a felelősségvállalást a jelenlegi kormány minisztereinek alakalmatlanságáért. 2006-ban ugyanis már hatalmon volt a Fico-féle kormány is. Anno én földművelésügyi miniszterként idejekorán meghoztam az EU-alapok merítése nyomán regisztrált hiányosságok kiküszöbölésére irányuló intézkedéseket. Fico miniszterei viszont ignorálták azokat, vagyis nem hajtották végre. A földművelésügyi tárcára vonatkozó 3 millió eurós bírság miatt tehát egyáltalán nem engem, hanem a Fico minisztereit terheli a felelősség“ – jelentette ki Simon Zsolt, volt földművelésügyi miniszter, a Híd párt alelnöke.

(mti/para)