Uniós alapok: formális hibák, de nem korrupció

2009. október 10. - 20:06 | Belföld
Az SDKÚ-DS alelnöke, Iveta Radičová a Szlovák Rádió „Szombati párbeszéd” című műsorában elismerte, hogy minisztersége alatt az uniós alapok merítésében történtek formális hibák.

„Formális hibák igen, de egészen biztosan semmilyen korrupció.” - jelentette ki a volt szociális miniszter Radičová.

„Nem a kiválasztás átláthatatlanságát vetették a szemünkre, de azt, hogy egynémely projekthez függeléket csatoltak.”- mondta az SDKU alelnöke.

Vitapartnere, Jozef Halecký, a HZDS képviselője szerint az uniós alapok nagy kísértést jelentenek minden kormány számára. „Ezek nagy pénzek, és a nemzeti kormányok abban bíznak, hogy ellenőrzésük kevéssé lesz átlátható.”- jelentette ki a Halecký. Nézete szerint Brüsszel azonban ki tudja szűrni, hogy hol nem tiszta a pénzfelhasználás, hol kerülhet sor az azokkal való visszaélésre. A helyzeten segítene az elektronikus közbeszerzés bevezetése. Az uniós alapok „kulturáltabb” felhasználását tenné lehetővé a közbeszerzési minisztérium megalapítása.

A vita során szóba került az a kormányjavaslat is, mely szerint a második nyugdíjpillérben alapjai a z elsőben elhelyezett pénzekhez hasonló ütemben kellene gyarapítsák klienseik rájuk bízott vagyonát. Radičová ezt gazdasági képtelenségnek nevezte, a HZDS képviselője azonban támogatja a javaslatot. Szerinte a kérdés az, hogy milyen befektetési horizontot tűznek ki. Elismerte, hogy a jelenlegi fél év hibás, a megoldást egy-öt évben látja.

-sita/para -