Programalkotó kongresszust tart az MKP

2009. október 17. - 11:15 | Belföld
Programalkotó kongresszust tart szombaton Rimaszombatban a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja.

A Csáky Pál pártelnök beszámolójával kezdődött tanácskozáson megvitatják és elfogadják az MKP két évtizedre szóló stratégiai programját és módosítják az alapszabályzatot.

Beszédében Csáky bírálta a szlovák kormánykoalíció magyarellenességét, korruptságát, s hangsúlyozta: az MKP tevékenységének középpontjában továbbra is a közösségszolgálat, a szlovákiai magyarság érdekeinek védelme és érvényesítése fog állni.

Szerinte a Modern párt, életképes közösség nevet viselő program víziót ad a szlovákiai magyarságnak, mégpedig úgy, hogy egyaránt figyelembe veszi a magyar nemzeti, az országos szlovákiai és az összeurópai összefüggéseket.

Ugyanakkor a fórumon bizalmi szavazásra kerül sor Csáky személyéről, amelyet a pártelnök kért annak alapján, hogy a tavaszi hónapokban néhány parlamenti képviselő elhagyta az MKP-t és Híd-Most néven új pártot alapított. Helyi megfigyelők azt várják, hogy a kongresszus több mint 300 küldötte nagy többséggel bizalmat szavaz Csákynak, aki 2007 óta irányítja a pártot. Csáky beszámolójában azt mondta: a Híd alapítói megosztották a szlovákiai magyarságot, s az MKP ezzel a párttal nem kíván együttműködni.

A tanácskozást a magyar kormány nevében Gémesi Ferenc államtitkár, míg a parlament nevében Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke üdvözölte. Mindketten nagyra értékelték az MKP tevékenységét, s hangsúlyozták a magyar-magyar együttműködés folytatásának szükségességét. Két szlovák ellenzéki párt elnöke - Mikuláš Dzurinda és Ján Figel - levélben üdvözölték a kongresszust. Szombat délután Orbán Viktor, az Európai Néppárt alelnöke, a Fidesz elnöke mond beszédet.

Az MKP kongresszusával egyben megnyitja a november 14-i, megyei választások előtti kampányát.

(mti/para)