Kaliňák: Sértő a Felvidék kifejezés, Orbán provokált!

2009. október 18. - 16:30 | Belföld
A Markíza Na telo című vitaműsorában is Csáky Pál magyarázta Orbán Viktor kijelentését, eztúttal Robert Kaliňák belügyminiszternek.

Csáky nem érti, miért bosszantja a szlovák politikusokat, hogy Orbán Viktor volt magyar kormányfő megjelent az MKP rimaszombati országos tanácsán. "Barátként jött támogatni engem" - jelentette ki. Egyúttal elutasította Kaliňák kijelentését, miszerint Orbán provokálni akart a Felvidék kifejezéssel. "Ha nem provokálni akarna, egyáltalán nem mondta volna. Mindannyian tudjuk, mit értenek a Kárpát-medence alatt. Felvidéknek Szlovákiát hívták Nagy-Magyarország idején. Ez sértő" - vélte a belügyminiszter. Csáky szerint ez csak egy komolytalan politikus kijelentése lehet. Szerinte nem lehet paranoid módon beszélni a szlovák-magyar viszonyról.

Csáky szerint Kaliňák nagyon negatívan végzi munkáját. Emlékeztetett Malina Hedvig ügyére, valamint a 19 éves fiúra, aki a tavalyi DAC-Slovan meccs után, a rohamrendőrök behatolásának következtében került kórházba. "A Szlovák Köztársaság egyik legnagyobb problémája, hogy deformálódik a közélet és a bíróságok" - jelentette ki az MKP elnöke. Kaliňák ugyanakkor meg van róla győződve, hogy a rendőrség nem követett el hibát az említett eseteknél. Kaliňák szerint Csáky módszere a manipuláció, és Szlovákiában akkor lehet nyugalom, ha az MKP befejezi a provokációt.

SITA/para