Majdnem elkészültek a nyelvtörvény végrehajtó rendelkezései

2009. október 22. - 16:20 | Belföld
A Kulturális Minisztérium nem akarja bevonni az MKP képviselőit a végrehajtó rendelkezések megalkotásába, inkább Knut Vollebaeck jogászaival konzultál.

Marek Maďarič szerint a napokban befejeződik a nyelvtörvény végrehajtó rendelkezéseinek megalkotása. Ezt követően rövid időn belül megvitatják azokat Knut Vollabaeck, az EBESZ kisebbségi főbiztosa hivatalának jogászaival és a nemzetiségi kisebbségek képviselőivel. A tárcaközi egyeztetésre ezt követően, novemberben kerül sor.

Mivel akarnak hozzájárulni a rendelkezések megalkotásához? Azzal, hogy hazudnak?”- válaszolt a miniszter Berényi József képviselő azon kérdésére, hogy meghívják-e az MKP-t a rendelkezések megalkotásához.

Én nem hiszem, hogy ebben a pillanatban hiányoznának a magyar politikusok vagy a kisebbségek politikai képviselői.”- tette hozzá Maďarič. Szerinte a magyar kisebbség reprezentatív képviselőivel a joganyag meg lesz vitatva.

A kulturális miniszter szerint a törvény lényegét az jelenti, hogy bebiztosítja Szlovákia minden állampolgára részére az információkhoz való hozzáférés jogát. „Azért, hogy aki nem bírja a kisebbségek nyelvét, ne legyen diszkriminálva” - jegyezte meg.

Szerinte a törvénnyel egyedül az MKP által képviselt magyar kisebbségnek van problémája.

Lehozhatnánk a csillagot az égről, ők akkor is azt állítják majd, hogy Szlovákiában rossza dolga van a a magyar kisebbségnek. Egyébként Szlovákiában ez a párt elvesztené létjogosultságát.” - tette hozzá Maďarič.


- sita/para -