Politikusi bérstop - együttérző törvényhozók

2009. október 22. - 13:44 | Belföld
Jövőre sem nő a fizetése a köztársasági elnöknek, a parlamenti képviselőknek és a kormány tagjainak.

A Smer-SD képviselője, Jana Laššáková módosító javaslata alapján a parlament jóváhagyta, hogy a 2008. év szintjén befagyasszák a köztársasági elnök, a kormánytagok és a parlamenti képviselők bérét. A képviselő a gazdasági válság idején az állampolgárokkal szemben érzett együttérzéssel indokolta javaslatát tekintet nélkül arra, hogy mennyi megtakarítást okoz.

A 2008-ban jóváhagyott hasonló javaslat alapján az idén 398 ezer eurót takarított meg az állam.

Idén nem lehet kifizetni jutalmat a magyar állami vezetőknek, céljuttatást a minisztereknek és államtitkároknak, a vezető beosztású köztisztviselők esetében pedig a kormány harmadára csökkenti a legnagyobb adható jutalom összegét - közölte a kormányszóvivő az MTI kérdésére.

Szollár Domokos a Magyar Közlöny október 20-ai számában megjelent kormányrendeletről elmondta: idén - a tavalyi évhez hasonlóan - ismét átmeneti szabályokat állapít meg a kormány a köztisztviselői teljesítményértékelésre.
Hangsúlyozta: a döntést a gazdasági válság miatt szükségessé vált kiadáscsökkentésre tekintettel hozta meg a kormány.

A vezető beosztású köztisztviselőkre vonatkozó eredeti szabályok szerint egy olyan vezető, akit munkája alapján a legmagasabb, kivételes kategóriába soroltak, jutalomként megkaphatta akár éves fizetése 48 százalékát, tehát nagyjából hathavi fizetését. A jelenlegi módosítás értelében idén év végén éves fizetésének maximum 16 százalékát kaphatja meg, tehát a legkiemelkedőbben teljesítő vezetők sem vihetnek haza többet, mint kéthavi fizetésük - mondta a kormányszóvivő.
Tájékoztatása szerint a kivételes szinten teljesítő diplomás köztisztviselő is maximum a felét kaphatja meg idén annak az összegnek jutalomként, mint amire az eredeti rendelet alapján jogosult lehetett volna. Az eredeti szabályok értelmében ugyanis megkaphatta volna a - jelenleg 38.650 forintos - illetményalap akár 30-szorosát is, a módosítás nyomán azonban a maximum jutalomösszeg diplomás köztisztviselők esetében az illetményalap 15-szerese, ami nagyjából kéthavi fizetésnek felel meg.

A nem kimagaslóan, csupán "jól" teljesítő köztisztviselők maximális jutalma is felére csökken: ők idén maximum háromheti fizetésükre számíthatnak jutalomként, míg az eredeti rendelet értelmében akár másfél havi fizetést is kaphattak volna - ismertette a kormányszóvivő.
A "megfelelő" teljesítményű dolgozóknak - szemben az eredeti rendelettel - idén nem jár jutalom.
A módosítás közel 13 ezer embert érint.

A kormány szeptember elején kincstárnokokat nevezett ki az egyes költségvetési szervekhez, akik figyelemmel kísérik az intézmények - köztük a minisztériumok - gazdálkodását, a feladatok és források felhasználásának összhangját.
A kincstárnokoknak így szerepük lesz a jutalomkeret megállapításában is. A kincstárnokok előzetesen megvizsgálják és véleményezik a jutalmakra és a céljuttatásra előirányzott keretösszeget. Amennyiben egy kincstárnok úgy ítéli meg, hogy a tervezett keret a szükségesnél magasabb, akkor arról - éppúgy, mint minden más kifizetéssel kapcsolatos észrevételéről - tájékoztatni fogja az adott intézmény vezetőjét, valamint a pénzügyminisztert és a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert - közölte.
A központi forrás egyáltalán nincs a jutalomfizetésre, azt csak az egyes intézmények saját bérkeretének terhére lehet megtenni.

  - sita/mti/para -