Čaplovič agresszornak minősítette Orbánt

2009. október 24. - 11:47 | Belföld
Az emberi jogokért felelős pozsonyi miniszterelnök-helyettes Szlovákia elleni politikai agressziónak minősítette Orbán Viktor beszédét a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) egy héttel ezelőtti rimaszombati kongresszusán. Kiegészítve a Fidesz reagásával.

"A felszólalás politikai agresszió volt Szlovákia ellen, a szlovák értékek ellen, az európai értékek ellen" - jelentette ki Dušan Čaplovič a pozsonyi TV Joj kereskedelmi televízió péntek éjjeli De Facto című vitaműsorában. Čaplovič vitapartnere Csáky Pál, az MKP elnöke volt.

Orbán Viktor az MKP kongresszusának vendégeként élesen bírálta a szlovák nyelvtörvényt, s megjegyezte: ahogy a nyugat-európai kisebbségeknek, úgy a szlovákiai magyaroknak is joguk van az autonómiára. Beszédében egy ízben a Felvidék kifejezést is használta, amit a szlovák politikusok sértőnek tartanak.
A kormányfőhelyettes a Fidesz elnökének "mentségére" megjegyezte: részben felmenti őt az, hogy "tömve van hazugságokkal, amelyeket az MKP-tól, s különösen Csáky úrtól és Duray úrtól kap".

"Az alakuló szlovák demokrácia utóbbi húsz éve alatt senki sem hazudott annyit, amennyit az utóbbi időben Csáky Pál és Duray Miklós hazudnak Európa-szerte" - szögezte le Čaplovič. (Duray az MKP stratégiai alelnöke.)

Csáky a támadásokat határozottan visszautasította. "Ha valaki nem mond igazat, ha valaki eltorzította a szlovákiai közéletet, akkor az a mai kormánykoalíció" - szögezte le a magyar politikus. Majd hozzátette: "Az államnyelvtörvény a Szlovák Köztársaság szégyene, Európa szégyene."

Az MKP elnöke ugyanakkor értelmetlennek minősítette azt az állítást, hogy személyesen befolyásolni tudná az európai közvéleményt.

Čaplovič hazugsággal vádolta Csákyt, s az állította, hogy az MKP manipulálja a szlovákiai magyarokat.

Az éles szópárbaj ellenére a vita végén egyik politikus sem zárta ki, hogy pártjaik - az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és az MKP - a jövő évi választás után esetleg együttműködhetnének. Egyetértettek abban, hogy a kérdést a választók fogják eldönteni.

A Fidesz reagálása

Vezető szlovák politikusok nem először adják tanúbizonyságát annak, hogy fogalmuk sincs Európa, az Európai Unió mibenlétéről. A Fidesz Kárpát-medencei politikája keretében továbbra sem szlovák politikusok nyilatkozataira, hanem az európai megoldásokra figyel.

Márpedig az Európai Unión belül nem létezhet kettős mérce: amit lehet például a katalánoknak és más nyugati államokban élő nemzeti közösségeknek, az a Kárpát-medencében élő magyarokat is megilleti.
Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője

mti/para