Čečot: Áttörés a szlovák-magyar vegyesbizottság működésében

2009. október 27. - 16:16 | Belföld

Szlovákia és Magyarország egyaránt érdekelt abban, hogy ingyenes egészségügyi ellátást biztosítson a határmenti régiókban az európai egészségügyi kártya segítségével. A szorosabb együttműködés a párkányi Poliklinika és az esztergomi kórház közt épülhetne ki.


A projektban magyar oldalról és szlovák oldalról is egy-egy biztosító vesz részt – Szlovákiából ez a Dôvera. Jelenleg a projekt működéséhez szükséges jogi háttér kialakításán dolgoznak. Erről Vladimír Čečot, a szlovák-magyar vegyesbizottság tagja, a külügyminisztérium államtitkára tájékoztatott szentpéteri találkozójukat követően. Az egészségügyi projekt célja, hogy a régió polgárai kölcsönösen használni tudják a párkányi poliklinika és az esztergomi kórház nyújtotta szolgáltatásokat.

A mai vegyesbizottsági ülést áttörésnek érzi az államtitkár, miután sikerült különböző, részben új munkabizottságok felállításában megegyezni. A munkabizottságok az egészségügy, a kulturális örökség és levéltárak, foglalkoztatáspolitika, a roma kisebbség, az építőipar és útépítések problémakörét hivatottak kezelni.

A magyar külügyi államtitkár, Forgács Imre szerint jobban be kell kapcsolni a helyi önkormányzatokat az határon átnyúló uniós alapok, konkrétan a „Határ menti együttműködési program Szlovákia-Magyarország” kiaknázásába.

Mint azt Ľudovít Galbavý, a kormány romamegbízottja elmondta, a határ menti együttműködési program keretén belül 200 millió euró van elkülönítve a romák problémáinak megoldására. A projektek beadási határideje 2010 január 31.


- sita/para -