Počiatek: A mostani kormány alatt a legjobbak a makrogazdasági mutatók

2009. október 30. - 13:50 | Belföld
Ján Počiatek pénzügy miniszter elutasítja az ellenzék vádjait, miszerint a jövő évi költségvetés tipikusan a választásokra van kihegyezve.

A három ellenzéki párt vezetői megegyeztek abban, hogy nem támogatják a jövő évi állami költségvetést, mivel azt csak fél évre állították össze. Počiatek ezzel szemben úgy véli, hogy ez egy standard módon felállított költségvetés, ahogy azt az előző években is tették. Elutasította azt a kritikát is, hogy a jelenlegi kormány fejetlenül adósítja el az államot a jövő generációinak kárára. "Kétségbevonhatatlan, hogy a közadósságot és állami deficitet érintő makrogazdasági mutatók soha nem voltak jobbak, mint a jelenlegi kormány alatt" - véli a pénzügyminiszter. Hozzátette, a kiadások és a hiány növekedése a gazdasági válság számlájára írható.

Az emberiség történek legnagyobb pénzügyi katasztrófája felé tartunk - reagált Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) korábbi pénzügyminiszter. Monika Gibalová (KDH) javasolta az állami hivatalnokok jövő évi bérének befagyasztását. Az utolsó felszólalók, Andruskó Imre és Bastrnák Tibor már szinte csak a falaknak beszéltek, majdnem mindenki elhagyta a termet.

SITA/para