Szlovák-magyar külügyminiszteri találkozó lesz kedden Besztercebányán

2009. november 2. - 11:50 | Belföld
Munkatalálkozót tart kedden a magyar és a szlovák külügyminiszter - jelentették be hétfőn Pozsonyban.

Balázs Péter és Miroslav Lajcák előbb a határ magyar oldalán, Rárospusztán közösen leteszik egy új Ipoly-híd alapkövét, majd Ipolytarnócon részt vesznek a határon átnyúló magyar-szlovák projektek ismertetésén - tájékoztatta Peter Stano, külügyminisztériumi szóvivő az MTI pozsonyi tudósítóját. A munkatalálkozóban a tárcavezetők a közelmúltban New Yorkban az ENSZ-közgyűlés idején egyeztek meg.

Ezt követően a két miniszter a szlovákiai Besztercebányán tárgyal. "Alapvetően arról van szó, hogy kiértékeljék a szeptember 10-i szécsényi szlovák-magyar kormányfői találkozón elfogadott 11 pontos program  teljesítését. Mint ismeretes, a program célja a kétoldalú kapcsolatok javítása" - jegyezte meg a szóvivő.

A program végén Balázs Péter és Miroslav Lajcák előadást tartanak a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem diákjainak.

A magyar és a szlovák diplomácia vezetője szeptember végén New Yorkban egyeztetett a szécsényi kormányfői nyilatkozat végrehajtásáról.

"Rendkívül rövid határidőket szabtunk meg, a legtöbb akció október folyamán megtörténik vagy elkezdődik" - nyilatkozott akkor Balázs Péter, hozzátéve, hogy a két külügyminiszter le fogja tenni az asztalra az együttműködési projektek és a problémákat megoldó lépések listáját.

A felvázolt akcióterv konkrétumai között említette közös rendőrségi munkacsoport létrehozását, valamint a magas rangú látogatások jobb előkészítését. Utóbbi kapcsán úgy fogalmazott: szakértők fogják kidolgozni azokat a módszereket, hogyan lehet a látogatásokat sokkal jobban előkészíteni, "hogy soha többé ne fordulhasson elő olyan eset, amilyen előfordult". A miniszter nyilván Sólyom László magyar államfő esetére gondolt, akinek augusztus 21-én Révkomáromba tervezett látogatását a szlovák fél megakadályozta.

mti/para