Egymást hibáztatja az MKP korábbi és mai vezetése, amiért nincs kisebbségi törvény

2009. november 3. - 07:06 | Belföld
Egymást hibáztatja a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) korábbi és jelenlegi vezetése azért, hogy az előző választási ciklusban nem sikerült megalkotni a kisebbségekről és a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló törvényt - írja az Új Szó.
A törvény megalkotását tartalmazta a 2002-ben elfogadott kormányprogram, és szerepelt benne az is: a kormány kötelezi magát arra, hogy átülteti a gyakorlatba a Kisebbségi vagy Regionális Nyelvek Európai Chartájának már elfogadott változatát. A vállalást azonban nem sikerült teljesíteni.

Bugár Béla, az MKP akkori, és az újonnan alakult Híd párt jelenlegi elnöke, úgy véli, hogy a koalíciós pártok húzódozó hozzáállása mellett elsősorban Csáky Pál mostani MKP-elnök mulasztása miatt nem sikerült teljesíteni a kormányprogramnak ezt a részét.
„A jogszabály előkészítésével Csáky Pált bízta meg a párt. Ha azzal tudtunk volna előállni, hogy van egy tervezet, amelyről tudunk tárgyalni, akkor nagyobb esélyünk lett volna" – mondta lapunknak Bugár. "A regionális vagy kisebbségi nyelvek chartájának elfogadását is az alkotmánymódosításhoz kapcsoltuk, így tudtuk elérni, hogy koalíciós partnereink támogatták azt” - tette hozzá.

Csáky azt állítja, ő mindent megtett a kisebbséget érintő jogszabályok elfogadásáért, az akkori parlamenti alelnök Bugár hozzáállása viszont már hagyott maga után kívánnivalót.
„Már akkor is a gazdasági dolgok érdekelték, úgy, mint most, nem adott meg minden szükséges támogatást” – mondta korábbi párttársa címére Csáky.

Csáky akkor a kisebbségekért is felelős miniszterelnök-helyettesi posztot töltötte be, ennek ellenére úgy gondolja, hogy a törvények előkészítése nem az ő feladata volt. Szerinte a kulturális minisztériumnak kellett volna lépnie, mert a törvénynek foglalkoznia kellett volna a kisebbségi kultúra finanszírozásával is.

„Miután a kultúra finanszírozását is meg kellett oldani, a kormány még 2002-ben úgy döntött, hogy ez a kulturális minisztérium és Rudolf Chmel miniszter feladata lesz” – mondta a lapnak Csáky. Szerinte ez következett az illetékességi törvényből is, amely az egyes szaktárcák feladatait szabályozza.

Bugár szerint azonban Chmelt, aki akkor még az Új Polgári Szövetség színeiben politizált, míg most a Híd alelnöke, csak Mikuláš Dzurinda kormányfő keverte” bele az ügybe, hogy ezzel is késleltesse a jogszabály elfogadását.

Azt Csáky is elismerte, hogy a kisebbségi törvény alaptéziseit a kulturális tárca elkészítette 2003-ra, ezt azonban több tárca is kifogásolta, ezért a dokumentum nem kerülhetett a kormány elé.

„A Koalíciós Tanács úgy döntött, hogy inkább a kultúra finanszírozásáról szóló jogszabályt kell elkészíteni” – állítja az MKP elnöke.

- mti/para -