A posztkommunista államok gazdaságilag elmaradnak, Szlovákia harmadik a rangsorban

2009. november 9. - 17:05 | Belföld
Az ECONOMIST.COM szerint a posztkommunista államok továbbra is elmaradnak a az európai átlagtól a bruttó nemzeti össztermék tekintetében. Szlovákia viszont a csúcshoz tartozik közöttük.

A Nemzetközi Valutaalap és az EBRD statisztikáira alapozva a portál szerint Szlovákia a harmadik legjobban teljesítő állam a volt keleti blokk országai közül 16 240 dollár/fős teljesítménnyel.

Az első Szlovénia volt 24 180 dollár/fővel, ami az európai átlag 60 %-át jelenti, a második Csehország 16 680 dollár/fővel. Magyarország a hatodik, Lengyelország a kilencedik, Oroszország szorosan utána a tizedik.

A sort Albánia, Ukrajna és Moldova zárják 1 510 dollár/fő-s teljesítménnyel, mely az európai átlag alig 5%-t jelenti.

Az ECONOMIST.COM szerint a múlt kísértetei mindenhol ott vannak – betiltott szirénénekeket énekelnek. Felnőtt egy generáció a szabad társadalmi berendezkedésben, a gazdasági csődtől és a politikai káosztól való félelem alaptalannak bizonyult. Az autoriter és fanatikus gondolatok azonban továbbra is ott rémítgetnek a politikai széleken.

A szó szerinti rasszista pártok jönnek és mennek bizonyos parlamentekbe – Szlovákiában egy a kormány tagja.” - írja a portál.

- sita/para -