Fedor Gál: Megkérdőjelezhetetlen a magyar kisebbség szerepe a bársonyos forradalomban

2009. november 10. - 09:43 | Belföld
"A magyarok 1989 novemberében abszolút kulcsszerephez jutottak. A Független Magyar Kezdeményezés (FMK) egy nappal korábban jött létre, mint a Nyilvánosság az Erőszak Ellen (Verejnosť proti násiliu - VPN). Vezetői együtt voltak, és jó ötletekkel álltak elő" - nyilatkozta a bársonyos forradalom egyik vezéregyénisége, Fedor Gál szociológus.

Kiemelte, valószínűleg az 1990-es választásokkor történt meg utoljára, hogy magyarok és romák ugyanolyan súllyal indultak a választásokon, mint bárki más. Hangsúlyozta az együttműködés jelentőségét, hozzátéve, hogy a magyar kártyát jóval később húzták elő.

Fedor Gál csodának tartja a bársonyos forradalmat, amelynek november 17-én ünnepeljük a 20. évfordulóját. "Az volt a csoda, hogy a forradalom valóban erőszak nélkül zajlott le, eufóriában, nagy támogatással. De a csodák ugye nem tartanak túl sokáig, szerintem ez a csoda valamikor az első szabad választások idején közeledett a végéhez. Azóta normális életet élhetünk, azelőtt erre nem volt lehetőség" - hangsúlyozza. 

Gál beismerte, mikor a forradalmi mozgolódás elkezdődött, még senki sem tudta, hogyan végződhet az egész. Kiemelte azonban, senki sem elmélkedett arról, hogy esetleg tragikusan végződhetnek az események. "Elszántan vágtunk bele. Kaptunk híreket a hadsereg mozgósításáról, de a tevékenységünkre ez semmilyen hatással nem volt" - fejtette ki. Úgy véli, néha egy nagy bulira emlékeztetett az egész, ám személyes drámákra is sor került a kulisszák mögött. "Sokan nem szerettek volna tüntetéseket, azt várták, majd manna potyog az égből, valakiknek kicsúszott a talaj a lába alól 89 után" - meséli. 

A 89-es aktivista nagy jelentőséget tulajdonít a médiának. "Mikor először megjelentünk a tévében, annak óriási mobilizációs hatása volt az emberekre. A média eme szerepe óriási volt" - hangsúlyozza. A tüntetések szervezői közül kiemeli a pozsonyi megmozdulások főszervezőit, Martin Bútorát és Peter Zajacot, akik szerinte az egész forgatókönyvét írták, az események agyaként funkcionáltak. Kiemelte továbbá Ján Budaj és Milan Kňažko szerepét. Martin Bútora és Peter Zajac találták fel a "szoftvert", Milan Kňažko és Ján Budaj pedig a nézőtér emberei voltak, moderálták a tömeggel folytatott vitát, ami egyáltalán nem egyszerű feladat. Óriási tömeg mozdult meg" - húzza alá.

Gál mindenfajta összeesküvés-elméletet elutasít, amely november 17-vel kapcsolatban terjedt és terjed. "Az összeesküvés-elméletek végigkísérik a történelmet. Én személy szerint természetesen számoltam azzal, hogy húsz évvel a bársonyos forradalom után úgy fognak róla beszélni, mint a kommunisták és a disszidensek, amerikaiak és oroszok megegyezéséről" - vélekedett Gál. Szerinte ez ellen állítható a tény, hogy a forradalom egész Csehszlovákiában zajlott. 

Fedor Gál végezetül kifejezte reményét, hogy hasonló forradalmakra a jövőben nem lesz szükség. 

SITA/para