Megyei választások: Alacsony érdeklődés és szavazatvásárlás

2009. november 14. - 16:20 | Belföld
Nagyon alacsony érdeklődés mellett folyik a megyei képviselők és elöljárók választása Szlovákiában. A Központi Választási Bizottságnak már több településen a rendőrség segítségét kellett kérnie a szavazatvásárlások miatt.

Az illetékes bizottságok jelentései szerint szombat délután három órakor a választási részvétel a nyolc megye egyikében sem haladta meg a tíz százalékot. A magyarok által sűrűn lakott régiókban - Nyitra megye és Nagyszombat megye déli részein - a kora délelőtti órákban kissé magasabb volt a voksolási kedv, mint másutt, de később itt is alábbhagyott.

Vezető szlovák, illetve szlovákiai magyar politikusok már a délelőtti órákban leadták szavazatukat.

"Nagyon sajnálom, hogy ilyen alacsony a részvétel. Azt hiszen, hogy az emberek nem látják világosan, milyen fontos a megyei választás is" - jelentette ki Ivan Gašparovič államfő, amikor Pozsonyban leadta szavazatát. Hozzátette: Hiba, hogy az emberek figyelmen kívül hagyják a megyei választást, mert ott saját közvetlen környezetükről döntenek.

"A megyei politikusok a hibásak abban, hogy az emberek nem látják, milyen fontos dologról van szó. Vonzóbb regionális politikára van szükség" - vélekedett Robert Fico kormányfő szintén Pozsonyban.

Csáky Pál, az MKP elnöke feleségével együtt Pozsonypüspökin adta le voksát. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az új megyei elnöknek elsősorban a főváros és a régió problémáira kellene koncentrálnia, főleg a dél-szlovákiai gyorsforgalmi út beindítására, valamint a Komárom-Dunaszerdahely-Somorja-Pozsonypüspöki útvonal Pozsony megyei útszakaszának korszerűsítésére.

Bugár Béla, a Híd elnöke fontosnak minősítette a regionális önkormányzati választást. "Ez a választás bizonyos szempontból fontosabb, mint a parlamenti, mert a megyék széles jogkörökkel bírnak, s nagy pénzekről döntenek" - mondta újságíróknak Bugár Somorján, amikor feleségével együtt az urnához járult.

A választási helységek este tízig tartanak nyitva, az eredményeket vasárnap délelőttre ígérik a hatóságok.

Szervezetten viszik szavazni a romákat

Szavazatvásárlás miatt már több helyen a rendőrség segítségét kérte a Központi Választási Bizottság. Bejelntések érkeztek arról, hogy Vazsec (Važec), Pribilina (Pribylina), Vihodna (Východná), Osztrópataka (Ostrovany), Jernye (Jarovnice) a Alsógyertyán (Nižný Hrabovec) községekben a romákat szervezetten, autóval vitték szavazni. Az ilyen esetekben a sikertelen jelöltek beadványai alapján csak később születik döntés az Alkotmánybíróságon. A Központi Választási Bizottság felszólította a rendőrséget, hogy tegyenek olyan megelőző intézkedéseket, amelyekkel megakadályozhatják a szavazatvásárlást.

Karel Gott kampánycsendet sértett

Pénteken Poprádon lépett fel a csehszlovák legenda, Karel Gott. Az énekes a koncerten megjegyezte, hogy az egyik megyei elnökjelölt meghívására érkezett a városba. Az Eperjesi Kerületi Választási Bizottság megállapította, hogy ezzel az előadóművész megsértette a 48 órás kampánycsendet.

(parameter/mti)