Elsőfokú ködriasztás van érvényben

2009. november 21. - 16:15 | Belföld
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet ma első fokú ködriasztást léptetett érvénybe.

Az intézet figyelmeztet, hogy az ország nagy részén köd lehet 100 métertől 500 méterig terjedő látótávolsággal. A riasztás ma röviddel 11:00 óra után lépett érvénybe, s főként az utakon lévőket figyelmezteti – vigyázzanak!

Az időjárási helyzet Európában

A Skandináv-félsziget, Izland, a Brit-szigetek, valamint az Atlanti-óceán partvidékének időjárását ciklonális hatások alakítják. Egy-egy markáns ciklon örvénylik a Norvég-tenger, illetve Izlandtól délre, az óceán felett. Az említett területeken változékony, szeles, sokfelé csapadékos az időjárás. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 10 és 15 fok között változik.

A Kelet-európai-síkságon egy Norvégiától Finnországon át a Fekete-tengerig hosszan húzódó melegfront hatására ugyancsak borongós, esős az idő. Ettől a vonaltól északkeletre is sok a felhő, azonban arrafelé már a havazás a jellemző. A hőmérséklet a frontvonal meleg, déli oldalán 10 fok körül, északra fagypont körül alakul. Európa középső és déli részén anticiklon okoz eseménytelen, csendes, többnyire napos időt.

A folyóvölgyekben és a hegyek közti medencékben köd képződik, amely sokfelé még napközben is megmarad és szitálás, ködszitálás is előfordul. Így a Kárpát-medencében is, ahol vasárnap estig nem lesz lényeges változás, a megélénkülő déli szél hatására legfeljebb délnyugaton szakadhat fel a felhőzet.

- sita/mti/para -