Mikloš: a megyei választások rosszabbak voltak, mint Afganisztánban

2009. november 22. - 15:32 | Belföld

Ivan Mikloš, az SDKÚ képviselője szerint a megyei választások alatt rosszabb állapotok uralkodtak, mint az afganisztáni választások során.

Minderről a Szlovák Televízió „Öt perc múlva 12” adásában beszélt, elsősorban az Eperjes megyében, de más megyékben is előforduló állítólagos szavazatvásárlásra és szavazó-szállításra célozva.

Afganisztánban a kormány és a felelősök azt mondták – ige, megtörtént, hiba történt. Nálunk a kormány még ennyire sem volt képes, bagatellizál, elsimít.”-nyilatkozta Mikloš.

A romák szállítás, annak megvásárlása, hogy a koalíció, a Smer jelöltjeire szavazzanak alapvető ellentétben állnak a fér és igazságos választásokkal. A felelősség egyrészt a kormányt terheli, mely megengedi ezt, másrészt pedig a pártot, mely ilyet elkövet.” - mondta az SDKÚ alelnöke, hozzátéve, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a SMER és más kormánypártok érintettek az ügyben.

Boris Zala, a SMER képviselője szerint ez demagógia – Mikloš olyan ügyeket köt össze, melyek nem függnek össze.

Semmilyen választási törvény nem tiltja, hogy Szlovákia bármely állampolgára – legyen az roma vagy sem – személyszállító járművet kapjon arra, hogy el tudjon menni a választási helységhez. Az sem büntetendő cselekmény, ha valakinek van egy cédulája, amire rá van írva, kit fog választania.”

Zala szerint ez azt jelenti, hogy „ezeket összefüggésbe hozni a szavazatváráslással, ami büntetendő és a törvény egyértelmű megsértése, teljes mértékben demagógia.” Hozzátette, hogy a szavazatvásárlást egyelőre semmi sem bizonyítja.

Egyetértek azzal, hogy nagyon szigorú vizsgálják ki ezeket az ügyeket. A mi, a SMER helyi és megyei hálózatai együttműködnek majd a rendőrséggel a vizsgálat során.” - mondta Zala.

Szerinte az SDKÚ ezzel akarja elfedni „a nagy és hangsúlyos vereségét.”

Mikloš szerint a romák maguk is elismerik, hogy megvásárolták őket és a cédulákon a SMER jelöltjeinek nevei szerepeltek. Zala ezt elutasítja, szerinte erre nincs bizonyítéka a képviselőnek. Mikloš szerint a választók fuvarozása és a szavazatok vásárlása az oka annak, hogy Eperjes megyében kevesebb képviselőjük van. Elutasította, hogy sikertelenek lettek volna. Az a koalíció, melynek alapját az SDKÚ-DS és a KDH képezi, a regionális választások próbája után „partnere és ellenfele lehet a SMER-nek a parlamenti választások során.

A választási eredmények biztatóak.” - mondta Mikloš, aki szerint eredményeik nem rosszabbak négy évvel ezelőttieknél.

Boris Zala a SMER és a HZDS koalícióját látta sikeresnek a megyei választások alkalmával.

Nagyot léptünk előre, főleg ami a képviselői helyeket illeti. Ott a különbség 100 százalékos.” - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy a harmadik partnerként fellépő SNS mennyiben módosította volna az eredményeket, nem tudott választ adni.

A Nyitra megyei helyzetről szólva, ahol a szlovák ellenzéki erők és a koalíció pártja - az SNS nélkül - összefogtak az MKP ellen, Zala elmondta, hogy a SMER-ben a főszabály szerint a megyei kérdésekben a megyei struktúrák döntenek. Az egyedüli feltétel a siker. Mikloš szerint a Nyitra megyei helyzet specifikus, melynek fő oka az MKP-nak az első megyei választási ciklus alatt tanúsított magatartása, ahogy akkor használták a többséget.

Azt egész egyszerűen nem lehetett akceptálni” - mondta Mikloš.

- sita/para -