Új sorozatú rendszámtáblák jöhetnek Szlovákiában

2009. november 23. - 13:39 | Belföld
Fogytán vannak a szlovák fővárosi rendszámtáblák, 2010 nyarán osztják ki az utolsót a jelenleg használt betűkombinációból. Hasonló helyzet vár rövidesen a többi járásra is, előbb vagy utóbb ugyanis az összes rendszám első két betűkombinációja elfogy. Szlovákiában minden rendszám első két tagja, két betű jelzi, hogy az autó és tulajdonosa melyik járáshoz tartozik. A pozsonyi járás lakosainak hamarosan új sorozatszámú rendszámtáblákhoz kell hozzászokniuk - írja az Új Szó hétfői számában.

Pozsonyban a város szlovák neve, Bratislava alapján az eddig használt BA kezdetű táblákat várhatóan 2010 augusztusában BD betűkre cserélik le. Ugyanígy a zsolnai (Zilina) ZA is hamarosan elfogy, ezeket a ZI és a ZL sorozat követi.

A fővárosban még 40 ezer pár rendszámtábla vár arra, hogy kiosszák az új autókra. Amint elfogy a BA sorozat, a hatályos rendelet értelmében megkezdik a BD kezdőbetűkkel rendelkező rendszámok kiosztását. Miután ez is elfogy, a sort a BE, BI, BL és végül a BT jelölésű táblákkal folytatják. Az utolsó BA jelzésű tábla száma a BA999ZZ lesz, és azt követően kezdetét veszi az új kombináció a BD001AA rendszámmal.

A pozsonyin és a zsolnain kívül a többi szlovákiai járásban lassabban fogynak a rendszámtáblák. A készlet elhasználása után a kassai (Kosice) KE rendszámok a KC és a KI betűkkel folytatódnak,

Besztercebányán a BB után BC és BK következik, Nyitrán az NR-t az NI és az NT váltja fel. Trencsénben a TN helyett TC és TE lesz, Eperjesen a PO helyett PV és PS, Nagyszombatban a TT helyett TA és TB.

mti/para