Nagyon megugrott a bolti lopások száma Szlovákiában

2009. november 27. - 09:27 | Belföld
Nagyon megugrott az idén a bolti lopások száma Szlovákiában. A jelenség mögött a gazdasági válság áll - írja összeállításában a pénteki Pravda.

Országos méretben legalább húsz százalékkal többet lopnak, mint tavaly, de vannak üzlethálózatok, amelyekben az 50 százalékot is eléri a növekedés. A legkelendőbbek az apró, de drága dolgok: parfüm, csokoládé, kávé.

"Üzlethálózatunkban a lopási kísérletek, és a rajtakapott tolvajok száma legalább 50 százalékkal magasabb mint tavaly, ezért rendkívüli intézkedésekre kényszerültünk" - mondta Ján Bilinský, a Coop Jednota Slovensko élelmiszerbolt-hálózat igazgatója. A német tulajdonban lévő Billa, Albert és Hypernova üzlethálózatokban 15 százalékkal több a lopás, míg a 101 Drogéria hálózatban 20 százalékos a növekedés.

Bár a legtöbb lopást az élelmiszerbolt-hálózatok regisztrálják, nincsenek biztonságban a háztartási elektromos cikkeket forgalmazó, valamint a számítógépes üzletek sem. "A leggyakrabban az apróbb dolgok, az USB-kulcsok, az MP3-as lejátszók és hasonló dolgok tűnnek el" - mondta a lapnak a Laura Ondriasová, a NAY elektromos és számítógépes szaküzlethálózat képviselője.

A lopások nagy részét fiatalok, s gyakran gyerekek követik el. Ez utóbbiaknál - állítják a szociológusok - gyakori, hogy a felnőttek számára dolgoznak, akik megpróbálják kihasználni azt a helyzetet, hogy a gyerekek nem büntethetőek.

A szigorúbb ellenőrzésekből kiderült, hogy az üzletek alkalmazottai is lopnak. Leggyakrabban olyan személyekről van szó, akik csak rövid ideje dolgoznak boltban, alacsony a fizetésük, s ezért nem éreznek semmiféle lojalitást a munkaadóval szemben - magyarázta a helyzetet Zuzana Kusá, szociológus.

(mti/para)