Juraj Horváth a magyarországi kisebbségek pénzügyi támogatása miatt aggódik

2009. november 30. - 13:30 | Belföld
A nemzeti kisebbségeknek nyújtott anyagi támogatás szintjének megőrzésére szólította fel Magyarországot a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke. Juraj Horváth ennek érdekében a múlt héten levelet írt Németh Zsoltnak, az Országgyűlés külügyi bizottsága elnökének - közölték hétfőn Pozsonyban.

"A status quót a kulturális és a társadalmi élet minden területén meg kell őrizni" - hangsúlyozta ebben a szlovák bizottsági elnök. Szerinte elfogadhatatlan lenne, ha a parlament csökkentené a magyarországi kisebbségeknek nyújtandó anyagi támogatást.

Horváth levelében emlékeztet: a szlovák és a magyar külügyi bizottság legutóbbi esztergomi ülésén megállapodott abban, hogy a kisebbségek támogatását semmi esetben sem csökkentik, még a gazdasági válság miatt sem.

"Miután Esztergomban a magyar külügyi bizottság minden tagja, tekintet nélkül párttagságára, elfogadta ezt a kötelezettséget, a levél másolatát az összes magyar képviselőnek is megküldtük, akik Budapesten szavazni fognak az állami költségvetésről" - közölte Anna Lenická, a szlovák parlament sajtóosztályának munkatársa.

Levelében Juraj Horváth ugyanakkor ismételten arról biztosította Németh Zsoltot, hogy kész a két külügyi bizottság párbeszédének folytatására. Az új találkozóra - a megállapodás szerint - Pozsonyban kerülne sor.

mti/para