Telekbotrány: Leváltják a Szlovák Földalap teljes vezetését

2009. december 1. - 18:58 | Belföld
Robert Fico kormányfő felkérte Vladimír Chovan földművelésügyi minisztert, hogy szerdán nyújtsa be javaslatát a földalap vezetésének leváltására.

A leváltás Miroslav Mihalík vezérigazgatót és helyettesét, Adrián Šandorčínt érintené, Fico továbbá javaslatot tesz a földalap tanácsában helyet foglaló, a koalíció által delegált hat, valamint öt további tag visszahívására.

A kormányfő szerint a vezérigazgató, annak helyettese valamint a tanács tagjai súlyos kudarcot vallottak annak ellenére, hogy törvényt nem sértettek. "Nem azért javasoltuk őket, hogy mindössze paragrafusokat teljesítsenek. Kudarcot vallott a rendszer, a koalíció és az ellenzék jelöltjei is" - közölte, hozzátéve, hogy a telkek átruházása bár törvényes volt, de helytelen. "Lehetetlen, hogy az ingatlankataszterből szerezzünk tudomást a telkek elosztásáról" - vélekedett.

Fico hangsúlyozta, hogy a Veľký Slavkov községben történt telekátruházási botrányt követően azért történtek változások a földalapnál, hogy a lukratív telkek restitúciót kihasználó átruházása ne ismétlődhessen meg. 

A földalap vezetősége szerint a Veľká Lomnica községben (Késmárki járás) az öt restituensnek számára történt telekátruházás nem botrányos, hanem a probléma megoldását jelenti, ami miatt őket delegálták a földalaphoz. Mihalík úgy véli, a Veľká Lomnica községbeli telkek átruházása a Veľký Slavkov község telkeivel kapcsolatos perek megoldását jelenti.

A Sme figyelmeztetett, hogy Mihalík és Šandorčín még szeptemberben írták alá azokat a szerződéseket, amelyek alapján kelet-szlovákiai restituensek Veľká Lomnica és Stará Lesná községekben váltak mintegy 1,6 millió négyzetméter telek tulajaivá. Az átruházással a lap állítása szerint egyetértett a földalap tanácsa is, amelynek Smer-SD által delegált tagjai vannak. A kataszterbe szeptember 16-án jegyezték be az átruházásokat, október elején viszont a restituensek már kész szerződéseket írtak alá a magántulajdonban lévő GVM társasággal, amelynek nevére október 16-án kerültek az érintett telkek.

SITA/para