Sok hűhó a pénzért? A Thália igazgatója cáfolja az intézmény veszélyeztetettségét!

2009. december 2. - 15:27 | Belföld
Közös nyilatkozatban határolódott el Kassa megye elöljárója és a kassai Thália Színház igazgatója azoktól a kijelentésektől, miszerint ha a színház által augusztusban indított gyűjtés során nem sikerül többletforrásokat találni a Thália működtetésére, a szlovák hatóságok megpróbálják megszüntetni a kulturális intézményt.

A TASR hírügynökség "A Thália és Kassa megye elhatárolódik a Duna TV-ben elhangzott reagálásoktól" című keddi jelentése felidézi, hogy a Duna Televízió a hét végén foglalkozott a kassai magyar színház által meghirdetett gyűjtéssel. A Thália megalakulásának 40. évfordulója kapcsán ez a televízió is gyűjtésre szólított fel "azzal a kiegészítéssel, hogy ha nem sikerül elegendő forrást találni, Szlovákiában próbálkozások lehetnek a kulturális intézmény megszüntetésére" - állította a szlovák hírügynökség.

"A Kassai Megyei Önkormányzat és a Thália Színház egyaránt elhatárolódik a gyűjtés ténye által kiváltott politikai és nemzetiségi reagálásoktól " - áll viszont abban a közös nyilatkozatban, amelyet Zdenko Trebula megyei elöljáró és Kolár Péter, a Thália igazgatója írt alá kedden.

A dokumentumban a Duna TV-t nem említik.

Herczeg Dóra, a Duna Televízió szóvivője az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásban egyebek között azt hangsúlyozta, hogy az aláírók "a gyűjtés ténye által kiváltott, nem pedig a Duna Televízióban elhangzott nyilatkozatoktól határolódtak el."

"A gyűjtés célja áthidalni azt a válságos időszakot, amelyre az önkormányzat a költségvetés csökkentésével volt kénytelen reagálni a Kassa megye közigazgatási területén működő mind a 26 kulturális intézmény esetében. A jelentős hiány ellenére a Kassai Megyei Önkormányzat a saját költségvetéséből finanszírozza a színház működésének alapvető költségeit. A gyűjtés fenntarthatja a művészi tevékenységet, melynek folytonosságáért a színház mindent elkövet" - olvasható továbbá a kassai dokumentumban.

"A gyűjtés támogatása lehetőség arra, hogy a gazdasági válság idején a nagyközönség is támogathassa a színházat. Ezzel visszaélni politikai célok érdekében - egyaránt árt a színháznak és a megyei önkormányzatnak. A Kassai Megyei Önkormányzat és a Thália Színház közös célja, hogy fenntartsák a kulturális szolgáltatások színvonalát" - állítják az aláírók.

A közös nyilatkozat szerint Kassa megyének, mint a Thália Színház gazdájának, "nincs semmi oka a színház megszüntetésére". A megye a válsághelyzetben is biztosítja a színház működtetését. A gyűjtéssel szerzett pénz hozzájárulhat a színház művészi színvonalának emeléséhez. A megye vezetése támogatja a régió kulturális sokszínűségét.

A Duna Televízió pénteken, szombaton és vasárnap jótékonysági napokat tartott az idén 40. évébe lépett kassai Tháliáért.

A Thália szombaton ünnepelte alapításának 40. évfordulóját. A 2009/2010-es évadra azonban anyagilag ellehetetlenült, és így veszélybe került a szlovákiai magyar színjátszás egyik legfontosabb fellegvára, amely vélemények szerint függetlenségének feladására, vagy akár kapuinak bezárására is kényszerülhet. A teátrum fenntartója a gazdasági válság miatt lecsökkentette az intézmény már korábban is igen alacsony költségvetési támogatását, így a színháznak fennmaradása érdekében mintegy 30 millió forintos hiányt kell pótolnia. Ebben kívánt segítséget nyújtani a Duna Televízió.

A televízió szóvivője elmondta: a jubileumi gálaműsorban a teátrum nevében Kelemen László, a színház vezető színésze köszönte meg a gyűjtést a Duna Televíziónak és Cselényi László elnöknek. Hozzátette: a színház honlapján ugyancsak kinyilvánították hálájukat mind a Duna Televíziónak, mind nézőinek a felajánlásokért.

mti/para