Telekbotrány: Simon Zsolt pénzzel kárpótolná a kárvallottakat

2009. december 2. - 11:32 | Belföld
Simon Zsolt (Híd) más módon oldaná meg a napokban kirobbant újabb telekbotrány ügyét, a restituenseket pénzzel kárpótolná telkek helyett.

Simon szerint a Szlovák Földalap rendelkezésére áll mintegy egymilliárd euró jelenleg, amennyiben ez nem lenne elegendő, a földalap eladhatna telkeket és abból is nyerne pénzt. Simon közölte, a Híd párt képviselői (a parlamentben függetlenek) a parlament elé terjesztenek egy módosító javaslatot a föld és más mezőgazdasági tulajdon birtoklásához való jogról. Végezetül felszólította Robert Fico kormányfőt, hogy hagyjanak fel a restitúción keresztül történő földosztással, amennyiben javaslatuk nem jár sikerrel. Hasonló javaslatot már a tavalyi évben is benyújtottak.

Simon Zsolt szerint a földalapnál kilátásba helyezett személyi változások semmit nem oldanak meg. "Csak újak jönnek. A kormánykoalíciónak még hat hónapja van, hogy egy Veľký Slavkov 3 nevű botrányt is produkáljon" - véli Simon. Hozzátette, az első ügy alapján Fico tanult, ezért cselekedett most gyorsan, ám a felelősség alól ez nem menti fel. 

Simon az ellenzéket is kiosztotta: szerinte ugyanis a kormány színházi előadásaiban nem kellene részt venniük, ugyanis a földalap tanácsában két delegáltjuk is jelen van. Bár a politikus szerint az is igaz, hogy ők nem férhetnek hozzá akármilyen információhoz. Azt viszont az ő hibájuknak is tartja, hogy nem vették észre, "ugyanazokról a játékosokról van szó". 

Nemcsak telkek vesztek el, hanem további egymillió euró?

Simon Zsolt bírálta a Szlovák Földalapot, mert az a Mandzák és társa nevű jogi irodánál rendelt szolgáltatásért mintegy 949 ezer eurót fizetett. A politikus szerint ezt azokra az eljárásokra fizették, amelyek a Veľký Slavkov községet érintő telekspekulációk ügyében folytak. "Miért fizet ebben az ügyben a földalap jogi szolgáltatásért ennyi pénzt, ha ugyanazoknak a személyeknek, ugyanazon restitúció keretén belül pár méterrel odébb telkeket ad. Nemcsak a telkek vesztek tehát oda, hanem 949 ezer euró is" - véli Simon Zsolt.

SITA/para