A HZDS mindenekfelett lojális

2009. december 6. - 14:27 | Belföld
A HZDS csak a SMER iránti lojalitása miatt nem fordul egyelőre az Alkotmánybírósághoz a földrajzi nevek kétnyelvű használata miatt.

A párt ideiglenesen elhalasztja a beadvány előterjesztését – erről Vladimír Mečiar prtelnök beszélt a Szlovák Televízió „5 perc múlva 12” című adásában. A döntés okaként a a koalíciós társ, a SMER iránti lojalitást jelölte meg.

„Ez azért van, mivel a törvény mellett szavazott a SMER is, és a választok előtt nem akarunk politikai problémát okozni a partnerünkkel fenntartott kapcsolatban.” - mondta Mečiar.

A HZDS szerint minden társadalmi-politikai változás magával hozza a névváltozásokat is. Példaként ott van „Bratislava”, Pozsony, mely egykor „Peršporok“ volt és voltak más nevei is. Ám Mečiar elutasítja az olyan nevek elfogadását, melyek az elmagyarosítás termékei.

„Miért kellene szlovák politikának a Szlovák Köztársaság megszületése után – 1918 óta ez már jó 90 évet jelent – elismernie a szlovák kultúra szlovák nyelvkultúrtájába történő beavatkozásokat, melyek még az elmagyarosítás időszakában történtek.” - kérdezte a HZDS elnöke.

A párt még júniusban vetette fel, hogy a földrajzi neveknek a tankönyvekben történő kétnyelvű használata ellentétes az alkotmánnyal. Hasonlóan vélekedett az SNS is. Ne értettek egyet a SMER-SD által javasolt kompromisszumos megoldással sem.

-sita/para -