Simon Zsolt: Sokkoló eredménnyel zárult a földalap vizsgálata

2009. december 8. - 17:10 | Belföld
Kedden a parlament földművelésügyi bizottságának hét képviselője vizsgálódott a Szlovák Földalapnál.

Simon Zsolt (Híd) elmondta, a vizsgálat sokkoló végeredménnyel zárult. A Szlovák Földalap felügyelőtanácsáról szóló törvény ugyanis rámutat, hogy az földalap igazgatójának, vagy annak helyettesének még a vételi szerződés aláírása előtt kézhez kell kapnia a tanács ajánló vagy nem ajánló határozatát. A Veľká Lomnica községben történt telekeladások esetében azonban ez nem így történt.

"Annak ellenére, hogy létezik egy ilyen kötelességük, a földalap képviselői nem tudtak bemutatni semmilyen effajta dokumentumot" - közölte Simon. Emlékeztetett, hogy kaptak egy nyilatkozatot, miszerint a földalap tanácsa erről tanácskozott még július végén, a határozatban viszont csak az szerepel, hogy az átírást tudomásul veszi, valamint az elnök számára ajánlja az erről szóló információ megtárgyalását. "Elfogadtak egy törvényellenes határozatot, ebből kitűnik, hogy nem szabadott volna olyan szerződést aláírni, amely nem tartalmaz egy ajánló állásfoglalást" - fejtette ki Simon Zsolt.

A telkek átírása miatt az elmúlt héten visszahívták funkciójából Miroslav Mihalík igazgatót, Adrian Šándorčín igazgatóhelyettest. A Sme információi alapján olyan szerződéseket írtak alá, amelyek szerint a a restituensek mintegy 140 hektár földhöz jutottak Veľká Lomnica községben. Ezeket a telkeket ezután eladták a GVM társaságnak, amely állítólag közel áll Vladimír Mečiarhoz. Ráadásul ugyanazokról a restituensekről van szó, akik két évvel ezelőtt Veľký Slavkov községben jutottak földterülethez, amelyet ugyanennek a társaságnak adtak volna tovább, akkor viszont még vissza tudták mondani a szerződéseket.

A parlament az elmúlt héten visszahívta a földalap felügyelőtanácsának kilenc koalíció által jelölt tagját is.  A maradék két ellenzéki tag maga mondott le funkciójáról. A telekátruházásokkal már a Legfőbb Ügyészség is foglalkozik.

SITA/para