Véleményezte a kerekasztal a szlovák államnyelvtörvényt

2009. december 8. - 09:08 | Belföld
A szlovákiai magyar civil szervezetek elküldték a nyelvtörvénnyel kapcsolatos észrevételeiket a pozsonyi kulturális minisztériumnak, de nem akartak vele tárgyalni, mert ez szerintük azt a látszatot keltette volna, hogy a tárca kezdettől fogva együttműködött a kisebbségi szervezetekkel.
Ennek azonban az ellenkezője igaz - mutatott rá az Új Szó. Az újság szerint a magyar civil szervezeteket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala nyolc észrevételt küldött a tárcának, ebből hetet fontos, egyet pedig rendkívül fontos címkével látott el. Ez utóbbi a bíróság előtti nyelvhasználatot érinti, amelyet a beterjesztők szerint nem érinthet a nyelvtörvény, sem annak végrehajtó rendelete, mert e bíróságok előtti a szabad nyelvhasználati jogot az alkotmány és a nemzetközi dokumentumok is garantálják.

Pozsony másfél hete hozta nyilvánosságra a nyelvtörvény végrehajtását szabályozó irányelveket. A véleményezési folyamat csütörtökön zárul le. Ebbe bárki belekapcsolódhat, ha észrevételeihez 300 támogató aláírást is csatolt. A tervek szerint a kormány december 16-án tárgyal a rendeletről, amelyet várhatóan el is fogad, így az január elsejétől életbe lép.

A Magyar Koalíció Pártja és a Híd egyaránt kritizálta a korábban útmutatóként aposztrofált irányelvek szövegét. Az irányelveket a minisztérium szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségi főbiztosa megfelelőnek tartja, a magyar szervezetek viszont rámutattak: a főbiztos azt is kérte a kormánytól, javítsa ki a kisebbségi nyelvhasználatot szabályozó törvényeket.

- mti/para -