Fico el sem akart menni a Shooty-karikatúra elleni tárgyalásra?

2009. december 9. - 10:45 | Belföld
Robert Fico még pénteken közölte, nem tud részt venni a Sme elleni per első tárgyalásán prágai kötelezettségei miatt, ám a tárgyalás idején már itthon volt.

A pert Fico kezdeményezte egy, a lapban megjelent, őt kifigurázó karikatúra miatt. A tárgyalás kedd reggel kilenckor lett volna, a bíróság azonban elnapolta februárra. Korábban még épp Fico panaszkodott arra, hogy a bíróságok túl lassan működnek.

Hiányzását még pénteken azzal indokolta, hogy az európai szocialisták prágai kongresszusán tartózkodik két napig, amelynek programját jogi képviselője be is nyújtotta a bíróságnak. Valójában azonban Fico vasárnap volt Prágában, aztán hazatért. Pénteken pedig már azt is tudta, hogy kedden délben találkozik az újonnan megválasztott megyei elnökökkel, itthon.

A Sme megkérdezte a kormányfőt, miért nem jelent meg a tárgyaláson, ő rendkívüli tanácskozásokkal magyarázta azt. Ez a Nemzeti Bank és a Szlovák Földalap elnöki pozícióját érinthette. Fico elmondta, hogy hétfőn emiatt találkozott a koalíciós tanács is. Erről azonban a koalíció egyetlen tagja sem tudott, mivel csak a koalíciós pártok elnökei vettek részt rajta. Anna Belousovová például nem is sejtette, hogy a koalíciós tanács már véget ért. 

Katarína Kližanová Rýsová, Fico szóvivője közölte, hogy a kormányfő eredetileg keddig tartózkodott volna Prágában, ám már hétfőn hazajött a rendkívüli ülés miatt. 

Fico 33 ezer eurót (mintegy 1 millió korona) követel a Sme napilaptól a karikatúra miatt, amelyen egy orvos Fico gerincéről néz meg egy röntgenfelvételt, ám azt állítja, hogy csak fantomfájdalmai vannak, utalva arra, hogy "gerinctelen". A karikatúra abban az időben készült, amikor a kormányfő lemondta programját gerincbántalmai miatt. Fico szerint a karikatúra sértette méltóságát. 

Sme.sk/para