Húsz éve történt a kelet-európai rendszerváltozás

2009. december 11. - 09:30 | Belföld
1989. decembere, a bársonyos forradalom történéseinek csehszlovákiai kronológiáját az MTI összeállításában közöljük.


1989. december 14. - A független diákszervezetek felhívására több tízezren tüntettek a prágai Vencel téren, hogy támogassák a sztrájkoló diákokat és követeljék Václav Havel jelölését az államfői posztra.

1989. december 14. - Az ország meghatározó politikai erői megállapodtak abban, hogy az új államfőt a parlamentnek kell megválasztania, a tisztséget pártonkívüli cseh politikusnak kell elfoglalnia.

1989. december 14. - Első alkalommal derült ki, hogy a gazdasági szerkezet-átalakítás munkanélküliséggel is járhat: az új kormány 2000 uránbányász elbocsátását jelentette be.

1989. december 14. - Jirí Dienstbier külügyminiszter úgy nyilatkozott, Csehszlovákia már nem látja akadályát annak, hogy újra felvegye a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.

1989. december 14. - Nyílt levélben szólította fel a csehszlovák nemzetvédelmi minisztert a hadseregben szerveződő megújulási mozgalom, a katonai fórum, hogy szüntessék meg a fegyveres erőknél a CSKP vezető szerepét és számoljanak fel minden politikai struktúrát.

1989. december 15. - Megalakult az 1948 óta ártatlanul elítélt politikai foglyokat tömörítő Politikai Foglyok Konföderációja, amely nyilvánosságra hozta, hogy 1948-tól Csehszlovákiában 178 embert végeztek ki ártatlanul, nyolcezret kínoztak és vertek meg a kihallgatásokkor, a börtönökben és állítólagos "szökés közben".

1989. december 16. - A szlovákiai Nyilvánosság az Erőszak Ellen mozgalom és a Független Magyar Kezdeményezés dunaszerdahelyi csoportjának szervezésében több ezres tiltakozó tüntetést tartottak Bősön, a vízerőmű építkezésének színhelyén.

1989. december 16. - Negyvenezer példányban megjelent a szlovákiai Nyilvánosság az Erőszak Ellen mozgalom magyar nyelvű napilapja, A Nap.

1989. december 16. - A CSKP KB elnöksége úgy határozott, hogy december 31-től megszünteti a kommunista párt szervezeteit és szerveit a munkahelyeken. Az ülésen felmentették a központi pártlap, a Rudé Právo főszerkesztőjét.

1989. december 16. - Két feltételhez kötötte a köztársasági elnöki tisztség elvállalását televíziós beszédében Václav Havel: ideiglenes köztársasági elnök lesz és utódját szabad választásokon választják meg, illetve, hogy akármilyen funkcióban, de oldalán álljon Alexander Dubcek.

1989. december 17. - Százezres tömeg emlékezett meg Prágában a november 17-i brutális rendőrakcióról.

1989. december 17-18. - Szlovákia Kommunista Pártja rendkívüli kongresszusán a megújulás jegyében új vezetőt és vezető testületet választottak a párt élére és felfüggesztették az előző vezetés párttagságát. A küldöttek javasolták, hogy szülessen törvény a pártok működéséről, a népszavazásról, a kötelező adóbevallás és vagyonadó bevezetéséről.

1989. december 18. - Nagyszabású információs kampányt kezdett az épülő temelini csehszlovákiai erőmű ellen a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet.

1989. december 18. - Bocsánatot kért a Rudé Právo, a CSKP központi lapja mindazoktól, akiket a múltban cikkeivel megsértett, vagy akikről valótlanságot jelentetett meg.

1989. december 19. - Ausztria és Csehszlovákia megállapodott az állampolgáraik beutazási vízumkötelezettségének kölcsönös megszüntetéséről kötendő szerződés szövegében.

1989. december 19. - Václav Havel államfővé választását javasolta a csehszlovák parlamentnek Marian Calfa kormányfő, s egyben ismertette a törvényhozással a nemzeti közmegegyezés kormányának programját. A kabinet legfontosabb feladataként a szabad és demokratikus választások előkészítését, egy működő piacgazdaság megteremtését jelölte meg. Calfa hangsúlyozta, hogy a kormány külön figyelmet kíván fordítani a nemzetiségi kérdésre, ezért a kabinet mellett tanácsadó szervet állítanak fel e kérdéskörben.

1989. december 20. - A romániai eseményeket elítélő nyilatkozatot fogadott el a csehszlovák parlament.

1989. december 20-21. - Rendkívüli kongresszust tartott Prágában a CSKP, amelyen Ladislav Adamec volt kormányfőt választották meg a párt elnökének és Vasil Mohoritát első titkárnak, miután megszüntették a főtitkári tisztséget. A küldöttek nyilatkozatban kértek bocsánatot az állampolgároktól mindazokért a jogtalanságokért, amiket a párt a múltban elkövetett. Az elfogadott akcióprogram szerint a párt célja szociálisan igazságos, demokratikus társadalom megteremtése, elhatárolja magát a sztálinista modelltől és támogatja a piacgazdaság létrehozását. Feloszlatták a népi milíciát, és szorgalmazták a külföldi csapatok távozását.

mti/para


Címkék: 1989, rendszerváltás