Megérkezett Szlovákiába a H1N1 vakcina

2009. december 15. - 11:17 | Belföld
Szlovákiába 30 ezer H1N1 vakcina érkezett hétfőn. Az egészségügyi illetékesek további 20 ezerrel számolnak még év végéig. A hírt a francia Sanofi Pasteur cég szlovákiai képviselője, Beáta Kujanová igazolta.

Kujmanová közölte, az oltóanyagot már nyilvántartásba vette az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézet.
2010. január 10-ig kell megérkeznie a további szállítmánynak, február 8-ig pedig a teljes megrendelt mennyiséget leszállítják.
A Sanofi Pasteur cégtől összesen egymillió adag vakcinát rendelt Szlovákia 7,6 eurós egységáron.

A pozsonyi kormány szeptemberben hozott döntése értelmében Szlovákia lakosságának mintegy 20 százaléka számára kell biztosítani az oltóanyagot. Elsődlegesen az egészségügyi személyzetet, illetve az állam működését biztosító személyeket kell beoltani. Az oltás kezdete egyelőre nem ismeretes.

Szlovákiában eddig összesen 17 olyan személy halt meg, akinél az újinfluenza H1N1 vírusát is kimutatták - közölte a szlovák közegészségügyi hivatal pénteken.

A hatóság szerint "az elhalálozás és az újinfluenza közti összefüggést nem lehet kizárni". A vírus gyakorlatilag az ország egész területén megjelent. Eddig összesen 814 esetben mutatták ki az újinfluenza vírusát Szlovákiában. A megbetegedések majdnem fele - 393 eset - Pozsony megyében történt. Sok fertőzés - 117 eset - volt a nagyrészt magyarok lakta Nyitra megyében is. A legkevesebb megbetegedést Trencsén (37 eset), illetve Kassa megyében (40 eset) tartják számon.

sita/mti/para

Címkék: H1N1, vakcina