Törvényt sértettek az új megyei önkormányzatok?

2009. december 15. - 10:52 | Belföld

A jogszabály szerint a megyei választásokat követő harminc napon belül össze kell hívni a megyei önkormányzat ülését. De vajon az első vagy a második fordulótól számítva?


Pozsony megyében a második választási forduló november 28-án zajlott. Az ettől számított 30 napon belül, december 23-ra hívta össze Vladimír Bajan a megyei közgyűlés ülését. Milan Galanda jogász szerint a vonatkozó jogszabály megfogalmazása homályos. Szükség lenne e jövőbeni pontosítására. Véleménye szerint azonban az ülést minél előbb össze kell hívni.

Ondrej Dostál frissen megválasztott megyei képviselő szerint a december 23-i dátum törvénysértő. A dolgok logikájából az következik, hogy az első választási forduló a mérvadó. Így legkésőbb december 15-ig meg kellett volna történjen az első ülés.

A Pozsony-megyei gyakorlatot követi Trencsén - december 22-i ülés, Eperjes – december 21-i ülés. Különösen pikáns helyzetet teremt a volt Besztercebánya-megyei elnök, Milan Murgaš döntése, melyben január 9-re tette az új képviselő-testület alakuló ülését. Emlékezetes, hogy vezetése alatt furcsa körülmények közt került új gazdához a megyei útkarbantartó vállalat vagyonának jelentős része.


- sita/para -