Čaplovič: Nem csak egy kisebbség van

2009. december 20. - 17:59 | Belföld
Dušan Čaplovič kormányalelnök szerint az általa vezetett kormányhivatal második legfontosabb feladatköre ebben az évben a kisebbségpolitika volt – rögtön az uniós alapok után.

A kormány alelnöke szerint tevékenysége során igyekezett konszenzust kialakítani abban, hogy nem csak egy kisebbség él Szlovákiában. Az előző választási ciklusban a kormány kisebbségi bizottságában előnyt élvezett a magyar kisebbség.

„Jelenleg a 12 nemzetiségi kisebbség képviselői paritásos elv alapján vesznek részt a tanácsadó testületben. Egyedül ők dönthetnek a jogaikról és természetesen a felelősségvállalásukról, feladataikról.” - nyilatkozta Čaplovič. Hozzátette – a Dzurinda-kormány idejében hat vagy hét képviselője volt a magyar kisebbségnek és egy-egy a többi nemzetiségnek. Némelyek képviselet nélkül maradtak.

Bárdos Gyula, az MKP képviselője szerint a Dzurinda-kormány idejében olyan nemzetiségi politikát folytattak, mellyel minden kisebbség elégedett volt.

„Nem volt olyan a helyzet, mint most... Például jelenleg a legnagyobb kisebbség abszolút elégedetlen Čaplovič kormányalelnök munkájával.” - értékelte a helyzetet Bárdos.

„Remélem, hogy a választások után olyan ember kerül a tisztségbe, aki olyan célokat és terveket tart majd szeme előtt, melyek azonosak a Szlovákiában élő kisebbségek és a legnagyobb kisebbség elvárásaival.” - nyilatkozat az MKP politikusa.

Čaplovič saját bevallása szerint nagy figyelmet szentelt annak, hogy a kormány Kisebbségi tanácsában széleskörű támogatást szerezzen az államnyelv-törvény végrehajtásának.

„Úgy gondolom, hogy a 12 kisebbség közül egy kivételével ki tudtuk alaktani a társadalmi konszenzust. Mindezek a kisebbségek támogatták a nyelvtörvény módosításának és a végrehajtó rendeletek elfogadását, melyek számos problémát megmagyaráznak, melyek kezdetekben nem voltak egyértelműek” - tette hozzá Dušan Čaplovič.

Bárdos nem ért vele egyet. „Ez nem egészen igaz. Ismerjük a kisebbségi képviselők nézeteit, természetesen nem hivatalosan. Információink szerint más kisebbségek képviselői sem elégedettek. Ám az a munka, melyet a Čaplovič úr végez a többi képviselővel a bizottságban, az oka annak, hogy a tagok bármire rábólintanak anélkül, hogy meghallgatnák mások véleményét is.” - mondta Bárdos.

- sita/para -