Fico: 94 napra elegendő olajtartalékkal rendelkezünk

2009. december 28. - 16:28 | Belföld
Szlovákia elegendő olajtartalékkal rendelkezik, az idei telet az orosz olajszállítások teljes leállítása esetén is átvészeli az ország - mondta Robert Fico a szlovák nemzetbiztonsági tanács hétfői rendkívüli ülése után. Ezen az orosz-ukrán olajszállítások esetleges leállításának a következményeiről tárgyaltak.

"Amennyiben teljesen leállítanák az olajszállításokat, akkor is képesek lennénk több mint három hónapon át bármilyen gond nélkül biztosítani a kőolajtermékek piacra juttatását" - mondta Robert Fico. Hozzátette: Szlovákia több mint 94 napra elegendő olajkészlettel rendelkezik. További készletek állnak a belügyi és a védelmi minisztérium rendelkezésére.



"Ezért a nemzetbiztonsági tanács megállapíthatta, hogy a tartalékok tekintetében Szlovákia felkészült" - hangsúlyozta a szlovák miniszterelnök.

A Slovnaft pozsonyi olajfinomító utasítást kapott a szlovák gazdasági minisztérium válságstábjától, hogy készüljön fel saját szükségleteinek ellátására a Barátság Kőolajvezetéken kívüli más forrásból is. Robert Fico szerint a szükséges nyersolaj 25-30 nap alatt érkezhet meg Szlovákiába.

A kormányfő szerint a jelenlegi olajszállítási helyzet két ország, Oroszország és Ukrajna kölcsönös viszonyának a problémája, amelyek létfontosságú szerepet töltenek be Szlovákia és más európai országok kőolajjal, illetve földgázzal történő ellátásában.

(mti/para)